CERN: Otkrivena subatomska čestica pentakvark

facebook.com

Znanstvenici iz Europskoga centra za nuklearna istraživanja (CERN) provodeći eksperiment na akcleratoru LHC potvrdili su postojanje subatomske čestice pentakvark, pedeset godina nakon prvih naznaka kako bio ona mogla postojati, piše livescience.com.

 

  • Grupa znanstvenika iz CERN-a je tokom eksperimenta na akceleratoru LHC utvrdila kako se je čestica barion znana kao lambda B raspala na tri čestice – proton, česticu J-psi i nabijeni kaon

 

Pentavark nije bilo kakva nova čestica” rekao je glasnogovornik ovog projekta LHC-a, Guy Wilkinson. “Ovo otkriće je korak prema otkrivanju i prikupljanju kvarkova, koji su osnovni sastav uobičajnih protona i neutrona. Proučavanjem njihovih značajki moći ćemo bolje shvatiti kako je struktura materije u Standardnom modelu, protoni i neutroni od kojih smo svi napravljeni, sastavljena”, navodi se u službenoj izjavi.

Godine 1964. fizičar Murray Gell-Mann je pretpostavio kako grupa čestica znanih kao barioni, koji uključuju protone i neutrone, je sastavljena od tri još manje subatomske čestice, znane kako kvarkovi. U međuvremenu, teorija je nadopunjena drugom teorijom, utvrđeno je kako se druga grupa čestica zvana mezoni sastoje od kvarkova i antimaterije, antikvarkova.

 

  • Tim znanstvenika ističe kako se pentakvarkovi sastoje dva up kvarka, jednog down kvarka, jednog charm kvarka i jednog anti-charm kvarka

 

Teorija je potvrđena eksperimentom i Murray Gell-Mann ja dobio Nobelovu nagradu za fizku za svoju teoriju 1969. godine. Doradom teorije utvrđeno je kako bi i druge još manje čestice mogle poostojati, kao što je pentakvark, koji se sastoji od četiri kvarka i antikvarka.

Grupa znanstvenika iz CERN-a je tokom eksperimenta na akceleratoru LHC utvrdila kako se je čestica barion znana kao lambda B raspala na tri čestice – proton, česticu J-psi i nabijeni kaon. Analizom podatak primjećene su izbočene oštrine na slici, što je znanstvenike dovelo do tvrdnje kako su lambda B barioni prije raspadanja na te čestice ostavili trag i drugih čestica.

“Preispitali smo sve mogućnosti tih naznaka i zaključili kako to jedino može biti objašnjeno pentakvark stanjima”, rekao je suautor istraživanjaTomasz Skwarnicki, fizičar sa Sveučilišta Syracuse u američkoj saveznoj državi New York. Ističu kako se pentakvarkovi sastoje dva up kvarka, jednog down kvarka, jednog charm kvarka i jednog anti-charm kvarka.

Ovo otkriće ne postavlja pitanja samoj teoriji Standardnog modela, već nije jasno kakva je priroda pentakvarkova i kakvi spojevi ih drže na okupu.

Komentiraj