Slovenija je vrlo aktivna u naporima da spriječi pranje novca i odlijevanje kapitala u porezne oaze, ustvrdio je u ponedjeljak u parlamentu premijer Miro Cerar, odgovarajući na zastupnička pitanja u vezi s globalnom financijskom aferom Panamski dokumenti.

U nju  su, prema navodima slovenskih medija, bili upleteni i neki slovenski odvjetnici, stručnjaci za optimizaciju poreza, ali i poduzetnici,  privatne tvrtke, bogatiji sportaši, pa čak i neki javni službenici.

Sprječavanje poreznih prijava i utaja jedan je od prioriteta ove vlade, kazao je Cerar, podsjetivši da je njegova vlada još 2014. formirala povjerenstva koja se time bave, te da je u Sloveniji od 2009. do prošle godine naplaćen dodatni porez u visini skoro 90 milijuna eura onima koji su imovinu skrivali u inozemstvu u poreznim oazama.

“Otkrića iz afere Panamski dokumenti pažljivo pratimo, a naša porezna uprava zadužena je da iz afere izvuče potrebne lekcije”, kazao je Cerar.

Problematika poreznih prijevara i skrivanja kapitala u poreznim oazama po njegovim je riječima u stručnom smislu komplicirana stvar koja zahtijeva međunarodnu suradnju, u čemu je slovenska vlada također aktivna pa je bila među prvima koja je podržala sporazum o automatskoj razmjeni informacija o financijskim računima čiji će se propisi u Europskoj uniji primjenjivati od iduće godine. Oni će omogućiti veću poreznu  transparentnost  kako bi se bijeg kapitala smanjio u odnosu na današnje stanje.

Oporba nije bila zadovoljna Cerarovim načelnim odgovorima jer tvrdi kako je analiza jednog američkog stručnjaka za poreze pokazala da je iz Slovenije do danas na različite inozemne destinacije pobjeglo kapitala u vrijednosti između 50 i 75 milijardi eura, što je više čak i od iznosa javnog duga koji je u osam godina učetvorostručen na preko 40 milijardi eura.

Prema navodima oporbe taj se novac djelomice navodno pokušava oprati kroz drugu fazu privatizacije državne imovine iako je riječ o ilegalnom kapitalu na koji nisu plaćene porezne obveze.

Komentiraj