Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak popodne u Ljubljani da će Slovenija poštovati danas objavljenu odluku arbitražnog suda, iako ona nije ispunila sva očekivanja koja su oko rješenja graničnog prijepora s Hrvatskom u Sloveniji postojala, istaknuvši da će Slovenija nastaviti dijalog s Hrvatskom i tražiti zajednički jezik.

“To je povijesni trenutak za Sloveniju jer je konačno određena naša granica s Hrvatskom na kopnu i moru”, kazao je Cerar u izjavi novinarima, dodavši da će Slovenija odluku arbitara poštovati i da bi to trebala i Hrvatska jer su arbitri odbili njen zahtjev da se arbitraža zbog povrede postupka obustavi, a sud raspusti.
Radi se o konačnoj i pravno obvezujućoj presudi, naglasio je slovenski premijer.
Dodao je da će se osobno zauzeti kako bi ona bila općenito prihvaćena i slovenskoj politici i javnosti, makar je svjestan da presuda nije ispunila sva očekivanja koja su neki od arbitraže imali.

“Neovisno od odluke arbitražnog suda i dijaloga o implementaciji presude, Slovenija će nastaviti i dobru suradnju s Hrvatskom i neće učiniti ništa što bi pogoršalo međudržavne odnose i odnose građana dviju susjednih zemalja”, istaknuo je slovenski premijer u prvoj reakciji na presudu arbitara te pojasnio da će njegova vlada nastaviti analizirati opširno obrazloženje odluke arbitražnog sudišta.

Slovenska će vlada idućih dana biti i u komunikaciji svojim građanima na pograničnom području, detaljno im objasniti što presuda o granici znači za njihov život i rad, a pripremat će se i  za njenu implementaciju, najavio je Cerar.

Po njegovim će riječima rješenjima iz arbitražne presude najprije biti dopunjeni neki zakoni, poput zakona o općinama i njihovu području prostiranja, odnosno zakonska rješenja koja treba promijeniti i prilagoditi rezultatu arbitraže.

Ova je vlada dobro pripremljena na implementaciju arbitražne odluke. Pri tome ćemo se voditi postupnošću njene primjene, strpljivošću, načelom legalnosti te srazmjernim i odmjerenim djelovanjem, kazao je slovenski premijer.

“Kao predsjednik vlade svim ću snagama nastojati da o poštovanju i primjeni presude nastavimo dijalog i nađemo zajednički jezik s predstavnicima Republike Hrvatske”, kazao je Cerar, dodavši da će to činiti radi koristi građana, odnosno nastavka postojećih dobrosusjedskih odnosa i za dobro običnih ljudi.

Buduće generacije moramo osloboditi dosadašnjeg tereta neriješenog graničnog pitanja s Hrvatskom, kazao je Cerar. Također se zauzeo za to da slovenska javnost i političke stranke prihvate arbitražnu presudu, makar svi nisu njome zadovoljni jer u nekim dijelovima nije ispunila njihova očekivanja.

Sličnu je izjavu povodom arbitražne objave dao i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ali uz za njega karakterističnu dodatnu opasku da mu je žao što je, prema presudi arbitara, Joško Joras, “borac za slovensku južnu granicu”, kako su ga godinama zvali mediji, ostao na “hrvatskoj strani”, jer su arbitri kao međudržavnu granicu na kopnu u Istri odredili sadašnji tok rijeke Dragonje.

Komentiraj