Slovenski premijer Miro Cerar optužio je vodeću oporbenu stranku da neodgovorno manipulira problematikom izbjeglica, kad kaže da njegova vlada lani nije provodila potrebne sigurnosne kontrole migranata koji su prošli kroz državu, a od kojih se dvojica sumnjiče za upletenost u teroristički napad u Parizu.

CNN je ovih dana objavio svoju analizu pregledom opširne dokumentacije o pariškom napadu, a u njoj se među ostalim tvrdi da su neki od upletenih prošli balkanskom rutom preko Slovenije. To je iskoristila oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše ponavljanjem lanjskih optužaba o navodno preslaboj sigurnosnoj provjeri koju je slovenska policija obavljala nad migrantima.

Parlamentarni zastupnik te stranke Žan Mahnič kazao je u srijedu na konferenciji za novinare da su vladu na vrijeme upozoravali da su s izbjeglicama i potencijalni teroristi i predlagali strože kontrole, što nije prihvaćeno.

Ono što je objavio CNN potvrđuje da je krv žrtava terorističkog napada u Parizu “i na rukama slovenske vlade”, kazao je tom prigodom Mahnič.

Cerar je za Slovenski radio rekao da su takve izjave “neodgovorne”, te krajnje nekorektna manipulacija.

Slovenija je prva od država na ruti uvela identifikaciju migranata, ali je problem da je kroz zemlju u migrantskom valu u jesen prošle i početkom ove godine prošlo preko pola milijuna migranata, pa se nije mogla isključiti mogućnost da se među njima sakriju i provuku i neki koji su potencijalno opasni, ustvrdio je.

Ono što tvrdi vodeća oporbena stranka sada za to optužuje vladu i traži odgovornost Slovenije po Cerarovim je riječima zato krajnje nekorektna i neodgovorna politička manipulacija.

Slovenska policija je već u utorak zanijekala neke tvrdnje iz CNN-ove analize kretanja onih koji su bili upleteni u pariški atentat.

Kroz Sloveniju su prošla samo dvojica upletenih, a uhitila ih je austrijska policija jer joj je bilo sumnjivo što su se u Austriji identificirali drukčije nego u Sloveniji, dok su dvojica stvarnih napadača iz Pariza do cilja došla preko Austrije, ali ne preko Slovenije nego balkanskom rutom preko Mađarske, tvrde u slovenskoj policiji.

Komentiraj