‘Čelični’ pogled i blag osmijeh: Prije glumačke karijere Burt Lancaster osnovao je cirkusku trupu

Često se navodi činjenica da je Burt Lancaster pokopan u Kaliforniji, sa skromnom nadgrobnom pločom, na kojoj su uklesani samo njegovo ime, prezime, godina rođenja i smrti. Takav ‘low profile’ stav imao je i za života: “Prije ili kasnije svi ćemo biti zaboravljeni. Ali ne i naši filmovi, i to je jedini ‘in memoriam’ koji nam je potreban”.

Američki filmski, kazališni i tv-glumac, filmski redatelj i producent Burt Lancaster rođen je u jesen 1913. a umro 20. listopada 1994. godine. Sin poštanskog činovnika, kao istaknuti sportaš dobiva stipendiju za sveučilište New York, no napušta studij s kasnijim partnerom u akcijskim filmovima Nickom Cravatom osniva cirkusku akrobatsku trupu. U Drugom svjetskom ratu služi u specijalnim jedinicama u Sjevernoj Africi i Italiji, potom glumi na Broadwayu gdje ga zapažaju hollywoodski ‘lovci na talente’.

Visok, gibak i atletski razvijen, svjetlokos, ‘čelična’ pogleda ali blaga osmijeha, energičan prema muškarcima a pažljiv prema ženama, za duge karijere tumači uloge najšireg raspona: od simpatičnih pustolova, preko slojevitih likova čija tjelesna snaga tek prikriva tankoćutnost, sve do ostarjelih ali ipak djelotvornih branitelja tradicije (tek povremeno — također vrlo uspješno — i negativce). Sve te likove odlikuje suprotnost blagosti i snage, pravdoljublja i želje za moći.

Komentiraj