‘ČAS ISTORIJE’ Putin i Kusturica u Kremlju satima drobili gluposti

Autor:

RUSSIA, MOSCOW - APRIL 2, 2024: Serbian film director Emir Kusturica during a meeting with Russia’s President Vladimir Putin at the Moscow Kremlin.  Mikhail Metzel/Russian President Press Office/TASS,Image: 861831030, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Mikhail Metzel/TASS/Profimedia

Redatelja Emira Kusturicu gostio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Nakon što mu je Putin objasnio zašto je propao kolonijalizam Kusturica je njemu ukazao na nevjerojatnu sličnot ustaša i ukrajinskih banderovaca. Zaključili su da se savršeno dobro razumiju.

“Dragi Emire, dobar dan! Drago mi je da vas vidim!”, pozdravio je ruski lider svog gosta, rukovavši se sa njim.

Putin je tokom susreta izjavio da Zapad krivi Rusiju za kraj kolonijalizma u svijetu, ali da je taj proces bio neizbježan.

Red povijesti

“Ove povijesne fobije su i dalje prisutne, neki još uvijek krive Rusiju, jer je netko jednom izgubio kolonijalnu moć. Ne prestaju se, uvjetno govoreći, vrijeđati što smo pomagali narodima Afrike, Latinske Amerike i Azije da ustanu, bore se za slobodu, vjerujući da je Rusija kriva za propast kolonijalizma. Ali to uopće nije tako”, naglasio je Putin.

Prema njegovim riječima, “djelovanje Sovjetskog Saveza ubrzalo je proces, ali on je bio neizbježan“.

“Zato što je u Africi, Latinskoj Americi i Aziji to već preraslo principe kolonijalnog režima. Ljudi više nisu željeli biti robovi. Da, naravno, Sovjetski Savez je to nekako stimulirao, poticao, ali ti su povijesni procesi bili neizbježni, bili su objektivni“, zaključio je ruski čelnik.

TEROR STRAHA Rusija dodala LGBT pokret na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija

Ruski predsjednik također je primijetio da se svijet mijenja i preformatira, a nove sile i centri svijeta razvijaju se tempom kakav povijest nikada nije vidjela.

“Događa se promjena, preformatiranje svijeta. Zato što se nove sile, novi centri svijeta razvijaju brzinom kakvu povijest vjerojatno nije vidjela. A ti procesi su neizbježni. Samo se nitko na vlasti, u širem smislu te riječi, ne želi pomiriti s tim i traži krivce“, rekao je Putin.

Također je napomenuo da je to politička sfera, ali da je “kao i uvijek povezana s umjetnošću, jer umjetnost odražava život“.

“A današnjica je samo dobro zaboravljena prošlost“, dodao je predsjednik Rusije.

Kusturica je u razgovoru uporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce, a Putin je prokomentarao da je takva usporedba legitimna.

Red sadašnjosti

Također je istaknuo da se Kusturičine ocjene događaja u Ukrajini poklapaju s njegovim procjenama, a to je da su događaji u Srbiji i Ukrajini jako slični.

“Vaše današnje ocjene, uključujući o tragičnim događajima u Ukrajini (i analogija s događajima u Јugoslaviji tijekom Drugog svjetskog rata) potpuno se poklapaju s mojim. Ono što se dogodio u Srbiji i što se sada događa između Rusije i Ukrajine – veličanje, podizanje na pijedestal fašističkih elemenata prošlosti, davanje im novog života u današnje vrijeme – sve su to vrlo slične pojave“, uaključio je ruski predsjednik.

Putin je dodao da su nedavni teroristički napadi u rangu s ideologijom ekstremnog nacionalizma, koji pokazuje nevjerojatnu vitalnost.

“Nevjerojatno koliko je žilava ova ideologija mizantropije i ekstremnog nacionalizma koju su mnoge sile stolječima koristile u svojim, prije svega ne ideološkim, već geopolitičkim interesima… Tu spadaju, inače, i teroristički napadi koje vidimo u posljednje vrijeme i koje doživljavamo u posljednje vrijeme”, naglasio je ruski predsjednik.

(Ne)običan susret na forumu: Putin i Kusturica razmjenjivali ideje o LGBTQ zajednici

Kulturo, na tebe je red

Kusturica je rekao da planira snimiti “ruski triptih” od tri filma po Fjodoru Dostojevskom, Nikolaju Gogolju i Lavu Tolstoju, kao i završiti rad na Lavru po romanu Evgenija Vodolazkina, napominjući da nakon toga “može završiti karijeru”.

“Imam ideju napraviti triptih u novom svijetu, ruski triptih, tri filma. Prvi se zove Inženjer lakih šetnji – to je moja suvremena verzija Dostojevskog. Zatim moja verzija Gogolja Kako se Ivan Ivanovič naljutio na Ivana Nikiforoviča – vrlo smiješna i mislim da je važno to napraviti sada. I treći film Kozaci Lava Nikolajeviča Tolstoja “ispričao je Kusturica.

Putin je ove ideje nazvao zanimljivim i dodao da su Kusturičine zasluge očite.

“Što se tiče kreativnosti, naravno, te ideje su vrlo zanimljive i haj’mo razgovarati o njima“, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je ocijenio i da je rano govoriti o završetku karijere srpskog redatelja.

“Što se tiče završetka karijere, čini mi se da prerano govorite o tome. Rano… Toliko ste mnogo učinili. Čini mi se da ćete učiniti još najmanje toliko”, ocijenio je Putin, prenosi RTRS.

Tviteraši zgroženi najavom Kusturičina ‘Undergrounda’ u Cannesu: “Sramite se! Hoćete li promovirati i Mein Kampf?”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
zivkokorac

prije 4 mjeseca

bitno je da sjedi preko puta putina sa uze strane stola, a ne ko makron ili sholz na udaljenosti od 5 metara hahaha.... btw ustase jesu slicne banderovcima, pa i po istom principu i nacinu su 1918-19 izmisljeni hrvati i ukrajinci