Capak: “Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao kod gripe”

Hrvatska s Pfizerom ima postignut dogovor oko dinamike isporuke cjepiva, a to je kraj prvog kvartala godine odnosno do ožujka, otkrio je u srijedu, gostujući u Dnevniku HRT-a, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Dodao je da bi do ožujka trebali dobiti oko 275 tisuća dozacjepiva. Također, napinje da se 6. siječnja očekuje registracija Moderninog cjepiva. “Pfizer cjepivo treba se čuvati na -70 stupnjeva, a kada se otopi može stajati pet dana. Modernino cjepivo čuva se na -20, a mjesec dana čuva se u običnom frižideru. Željeli bismo da se Pfizerovim cjepivom cijepi u sustavu – domovima za starije i ostalima te u zdravstvenim ustanovama. Liječnici obiteljske medicine imat će ulogu u cijepljenju, ali to ovisi o lokalnoj organizaciji”, objasnio je Capak.

Ključnu ulogu u organizaciji cijepljenja, dodaje, imaju Zavodi za javno zdravstvo i epidemiološke službe.

Još uvijek ne zna koliko ćemo biti zaštićeni nakon cjepiva. “Prvi su cijepljeni u rujnu, i prošlo je premalo vremena. Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao kod gripe”, rekao je.

Capak je dodao kao u Hrvatskoj postoji elektronski sustav za centralnu registraciju cijepljenja, te će se moći tiskati i potvrda tko je cijepljen. Naglasio je kako se registracija cijepljenja vodi i ručno, te će svaka osoba moći dobiti potvrdu o cijepljenju. U kampanji za cijepljenje, najavio je, sudjelovat će i poznate osobe, sportaši i glumci. Zasad se provodi samo edukacija. Prava kampanja, ističe, počinje kad ćemo imati cjepivo.

Govoreći o mjerama, naglasio je da se njima smanjio broj nobooboljelih, a pokazatelj da je situacija pod kontrolom je i činjenica da pada broj pozitivnih među testiranima.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknuo je da se očekuje da mjere počnu djelovati i na broj hospitaliziranih, te onih koji su na respiratoru i onih koji na žalost preminu. “Još imamo visoku incidenciju, a do nekog značajnog popuštanja mjere neće doći prvi tjedan nakon Nove godine, iako više neće biti zabrane napuštanja županija. Sve ostalo će se pažljivo razmotriti”, zaključio je Capak.

Komentiraj