Butković obišao novoizgrađenu cestu Hrvatsko-Ložac

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatske ceste su u izgradnju 2,6 kilometra ceste Hrvatsko-Ložac u Gorskom kotaru uložile više od 31 milijun kuna, a riječ je o cesti koju su stanovnici toga kraja čekali više od 20 godine i čijim se otvaranjem skraćuje vrijeme putovanja između Čabra i Delnica, dvaju važnih goranskih središta, istaknu je u ponedjeljak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković tijekom obilaska te ceste.

Cesta Hrvatsko-Ložac izuzetno je važna za ljude i naselja na desnoj obali Kupe, uz granicu sa Slovenijom.

Nakon više od 20 godina uspjeli smo spojiti i omogućiti ljudima da lakše dođu do Delnica i da lakše prometuju ovim dijelom Gorskog kotara, rekao je ministar Butković, koji se ispričao svima koji su dugo čekali tu cestu.

Radilo se o projektu koji je najprije bio županijska cesta, ali ga je trebalo “prenijeti” u Hrvatske ceste, koje su vodile i uspjele izvesti cijelu investiciju, istaknuo je Butković, koji je zahvalio Hrvatskim cestama te izvođaču radova, tvrtki Rudar, koja je cestu uspjela završiti u rekordnom roku.

Butković se prisjetio da je prije dvije godine bio na gradilištu ceste Hrvatsko-Ložac, kada je situacija s prošlim izvođačem Hidroelektrom bila jako loša te se ugovor morao raskinuti i raspisati novi natječaj.

Podsjetio je da je bilo problema i u samom projektu, u vezi s klizištem i dodatnim sredstvima koja je trebalo osigurati.

Uspjeli smo spojiti tu cestu, više se ne mora ići teritorijem susjedne države da bi se ovom dionicom došlo do Čabra, nego možemo ići svojim teritorijem, istaknuo je Butković, dodajući da će se sada cesta vratiti u nadležnost Županijske uprave za ceste koja će nadalje skrbiti o njoj.

Uz cestu Hrvatsko-Ložac na području Primorsko-goranske županije bilo je problema i tijekom izgradnje ceste prema Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina, odnosno obilaznice Viškova. Obje ceste su bile županijske ceste i prenijete su u nadležnost Hrvatskih cesta kako bi se dovršile, rekao je Butković, dodajući da je i na gradilište ceste za Marišćinu uveden novi izvođač te da će ta dionica biti završena u travnju ili svibnju iduće godine.

Prometna povezanost je ključ za budućnost Istre

Prije obilaska ceste Hrvatsko-Ložac u Gorskom kotaru, ministar Butković je u Rovinju sudjelovao na konferenciji o prometnom razvoju i budućnosti prometne povezanosti Istarske županije.

Sudionici konferencije, koju je organizirao Glas Istre, složili su se kako je prometna povezanost ključ za budućnost Istre.

Podsjećajući na nedavni početak radova na izgradnji punog profila Istarskog ipsilona, Butković je istaknuo kako je, uz projekte gradnje Pelješkog mosta te koridora V.c. do Belog Manastira, riječ o još jednom iznimno važnom projektu.

“Proširenje Istarskog ipsilona na puni profil je fantastičan projekt koji će pozitivno djelovati na kompletan rast hrvatskog gospodarstva, a velik značaj ima i to što će u izgradnji biti angažirana domaća operativa”, rekao je ministar, dodajući kako se očekuje da će na izgradnji ipsilona kroz tri godine biti angažirano oko tisuću radnika.

Poručio je i da će, nakon ipsilona, najveći prioritet na području Istre biti oživljavanje željezničkog prometa.

Istarski župan Valter Flego upozorio je na neadekvatan spoj Istarskog ipsilona sa slovenskom cestovnom mrežom,, a zbog čega tijekom ljeta do velikih prometnih gužvi na obližnjim graničnim prijelazima, a ministar Butković je najavio da će upravo o tome razgovarati na Vijeću ministara te sa slovenskom ministricom prometa.

Komentiraj