hina

BURIĆ: Izbor legitimnih predstavnika ključ opstojnosti bosanskohercegovačkih Hrvata

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je u ponedjeljak u Mostaru nakon razgovora s predsjedavajućim BiH Predsjedništva Draganom Čovićem da je ključ opstojnosti bosanskohercegovačkih Hrvata povezan uz izmjene Izbornog zakona i mogućnost da biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti u toj zemlji.

“Mislim da je legitimna predstavljenost hrvatskog naroda u ovome trenutku ključ opstojnosti Hrvata u BiH. Mogućnost da Hrvati biraju svoje predstavnike leži u samome Ustavu BiH, leži u korijenima Daytonskog sporazuma. Mora se vratiti tim izvorišnim postavkama”, rekla je  ministrica Pejčinović-Burić. Pri tome je istaknula kako to podrazumijeva da se ne može izigravati volja birača.
“Ako je hrvatski član Predsjedništva, onda ga trebaju birati Hrvati”, istaknula je ministrica. Podsjetila je kako su sličnu poruku vlastima u BiH uputili i nedavno visoki dužnosnici Europske unije prigodom predaje odgovora na upitnik, predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker i povjerenik za europsko susjedstvo i proširenje Johannes Hahn.
“Visoki dužnosnici iz Bruxellesa su prilikom predaje odgovora na upitnik zapravo ponovili da je prva važna zadaća pred bosanskohercegovačkim institucijama upravo izmjene Izbornog zakona da bi na kraju godine, kada se trebaju održati izbori, predstavnici Hrvata bili birani na legitiman način”, rekla je  šefica hrvatske diplomacije.
Ustavni sud BiH prošle je godine izbrisao odredbe Izbornog zakona BiH koje se tiču izbora izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH. Unatoč brojnim pregovorima nema kompromisa između većinskih hrvatskih i bošnjačkih stranaka, čak i uz posredovanje američke i europske administracije angažirane u toj zemlji. Hrvatske stranke inzistiraju da hrvatske predstavnike u Domu naroda i Predsjedništvu BiH biraju hrvatski birači, čemu se bošnjačke stranke protive.
Postoji bojazan da se neće moći provesti rezultati izbora koji se trebaju održati u listopadu ove godine, što bi zemlju moglo uvesti u jednu od najtežih kriza od Daytonskog sporazuma.

Hrvatska šefica diplomacije u ponedjeljak se u Mostaru susrela i s rektorom Sveučilišta u tome gradu Zoranom Tomićem, ravnateljem Hrvatskog narodnog kazališta Ivanom Vukojom, te posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru i razgovarala s ravnateljem Antom Kvesićem, a u kasnim popodnevnim satima predviđen je posjet samostanu hercegovačkih franjevaca u Mostaru te susret sa zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem.

Komentiraj