Buntovnica: Janis, ponajbolja bijela blues-pjevačica 20. stoljeća

Janis Joplin, jedna od najupečatljivijih i najboljih blues rock pjevačica svih vremena, rođena je 19. siječnja 1943. godine u Port Arthuru u državi Texas. Učmala atmosfera provincije probudila je u njoj buntovnicu koja se zalaže za prava crnaca i protivi strogim ograničenjima života mlade djevojke.

Otišla je, poput mnogih, u potragu za slavom u Kaliforniju. U San Franciscu je pristupila psihodeličnoj rock skupini Big Brother and the Holding Company. Imala je veliki uzor u blues-pjevačici Bessie Smith. Oponašajući njezin stil pjevanja, izgradila je svoj, postavši ponajbolja bijela blues-pjevačica 20. stoljeća. Tijekom ‘ljeta ljubavi 1967’, Janis Joplin proslavila se nastupom na Monterey pop festivalu, a dvije godine kasnije upotpunila je i Woodstock svojom briljantnom izvedbom.

Osim iznimnih nastupa uživo, ostat će upamćena po životnom motu: “Živi brzo, umri mlad, budi lijep leš”. Život zvijezde, ugrožen čestim uživanjem droge i alkohola, prekinut je prekomjernom dozom heroina na vrhuncu slave u motelskoj sobi u jesen 1970. Imala je 27 godina.

Komentiraj