‘Budi navijač, a ne razbijač’: Preventivni program protiv vršnjačkog nasilja u Vukovaru

Nasilje među mladima velik je problem. Dok se traže uzroci, mnogo se radi i na preventivnim aktivnostima. ‘Budi navijač, a ne razbijač’ preventivni je program vukovarsko-srijemske policije čiji je cilj educirati učenike o problemima nesportskog ponašanja na nogometnim utakmicama, prenosi HRT.

Na području grada Vukovara prošle godine policija je evidentirala 18 sukoba među mladima. Učenici vukovarske Tehničke škole svako jutro na ulazu u dvorište prolaze pokraj policijske patrole. Nedavne tučnjave oko njihove škole ovi mladi itekako osuđuju.

U sklopu akcije “Budi navijač, a ne razbijač” pripremljeno je i predavanje “Zajedno protiv govora mržnje”, a učenici ove škole su u dva školska sata obradili teme od alkoholizma i ostalih ovisnosti do vršnjačkog nasilja.

“Apelirali bi na mlade grada Vukovara da izbjegavaju sukobe i poštuju norme koje su im propisane. Nasilje nije alternativa”, rekao je načelnik Policijske postaje Vukovar Vlado Božić.

Voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Weber naglasila je da je važno da se mladi sami propitaju o opasnostima nasilja, a da kroz diskusiju shvate koliko je nasilje zapravo opasno.

“Kad god se pojavi određena tenzija ili određeni oblik potencijalnog nasilja dužnost policije, partnera, roditelja, nastavnika, vijeća za prevenciju je da reagiraju i mi smo to učinili sada”, naglasila je.

Komentiraj