Bude li trebalo, zagrebačka Arena moći će prihvatiti i tisuću pacijenata

Arena Zagreb moći će prihvatiti najmanje 500, a ako bude potrebno i 1.000 pacijenata oboljelih od COVID-19, koji imaju srednje do blage simptome bolesti. Riječ je o tercijarnom prihvatnom centru koji će biti aktiviran ako bolnički kapaciteti u Hrvatskoj i Zagrebu budu nedostatni. Arena je opremljena s velikim brojem sanitarnih čvorova i to je jedan od razloga zašto je upravo  ovaj objekt odabran za prijem bolesnika. Pripadnici Civilne zaštite rade od jutra i tijekom dana postavili su oko 500 postelja.

“Kapaciteti Arene su, kao što je i do sada bilo postavljano, oko 420 kreveta: 274 kreveta na 3. i 150 kreveta na 1. katu, te 50-ak kreveta za medicinsko osoblje koje će biti na drugom katu u VIP loži. Trenutno se dovoze kreveti i ostali materijali, sanitarne potrepštine, stolice, voda, kisik” kazao je u ponedjeljak načelnik sektora Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Mladen Vinković.

U Arenu će se preusmjeravati liječnici, njih dvadeset i oko sedamdesetak medicinskih sestara iz drugih zdravstvenih ustanova, a moguće je ukupno postaviti više od 1000 kreveta. U Areni neće biti respiratora, već prostor gdje će se pacijente moći staviti na respirator u slučaju urušavanja zdravlja, a zatim će ih se prebaciti u bolnice.

Komentiraj