Razina vode u Parizu i dalje nastavlja rasti, a rijeka Seine trebala bi doseći razinu od čak 6.5 metara. Slavni muzeji Louvre i Orsay danas su bili zatvoreni kako bi zaposlenici mogli premjestiti neprocjenjive umjetnine na sigurno.

Broj stradalih diljem Europe danas se popeo na 15 – deset osoba živote je izgubilo u južnoj Njemačkoj, dvoje u Francuskoj i Rumunjskoj te jedna u Belgiji. Tijekom vikenda meteorolozi predviđaju još obilnih oborina diljem središnje Europe – od Francuske do Ukrajine.

Nekoliko gradova u južnoj Njemačkoj potpuno je uništeno. Tisuće ljudi moralo je napustiti svoje domove. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako zemlja tuguje za onima koji su izgubili živote u poplavama.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je kako je ovakvo vrijeme ozbiljan klimatološki fenomen i globalni izazov s kojim se moramo suočiti. Očekuje se kako će Hollande proglasiti stanje katastrofe u područjima koja su najviše stradala.

Svi su se prisjetili 1910. godine i tadašnjih katastrofalnih poplava, kada je Pariz dva mjeseca bio pod vodom. Razina Seine se tada podigla do 8.62 metra. dužnosnici kažu kako očekuju da večeras Seine dosegne 6.3 metra, a u najgorem slučaju 6.5 metra.

Zbog vremenskih prilika Grand Slam Roland Garros mogao bi biti nastavljen i u trećem tjednu.

Komentiraj