HINA / Dragan STANKOVIĆ / TANJUG

Britanski veleposlanik kaže da RS izmišlja neprijatelje: “Stvaraju psihozu i strah”

Veleposlanik Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson ocijenio je u srijedu da vlasti Republike Srpske stvaraju psihozu i strah pričama o ukidanju ovoga entiteta, te je pozvao na ustavne promjene kao važnu kariku za približavanje zemlje Europskoj uniji dok je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio nedobronamjernim britanske poteze.

“Ako će se BiH pridružiti EU, što se svi nadamo da hoće, onda je promjena neizbježna. U jednom trenutku to će značiti i promjenu ustava, baš kao što je to bio slučaj s drugim novim EU članicama poput Hrvatske”, napisao je veleposlanik Ferguson.

 

  • Ocijenio je kako postoji potreba za dodatnom centralizacijom zemlje, ali da međunarodna zajednica neće u ime vlasti donositi te odluke. Dodao je kako vlasti Republike Srpske stvaraju fikciju da je ovaj entitet okružen neprijateljima i da mu prijeti nestanak. “Ovo je politika nesigurnosti, a ne nade. Realnost je da ne postoji prijetnja postojanju Republike Srpske. Da, postoje povremeni pozivi na ukidanje od Bošnjaka, Hrvata ili drugih. Ali, ovi pozivi su jednako neprihvatljivi kao i pokušaji Srba da naruše državne pravosudne institucije ili da promoviraju odcjepljenje”, napisao je Ferguson.

 

Ferguson je izrazio očekivanje da će vlasti Republike Srpske odustati od provođenja referenduma kojim se u ovome entitetu nastoji osporiti nadležnost Državnog odvjetništva i Suda BiH.

Na ovaj istup objavljen na blogu veleposlanstva Velike Britanije reagirao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je poručio da to predstavlja miješanje u unutarnje stvari Republike Srpske poručujući da ne smatra dobronamjernim poteze diplomacije Ujedinjenog Kraljevstva te da ona otvoreno radi protiv interesa Republike Srpske.

“Ne znam postoji li itko u Republici Srpskoj tko može povjerovati u dobre namjere Velike Britanije, posebno u svjetlu posljednjih događanja u vezi s neusvajanjem rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a, čiji su predlagač bili”, rekao je Dodik. Pri tome je odbio prigovore o valjanosti referenduma o Državnome odvjetništvu i Sudu BiH dodajući da je odluku donijela Narodna skupština.

Komentiraj