Britanski ministar za Brexit David Davis rekao je u utorak da bi Velika Britanija i Europska unija mogle postići dogovor koji bi im omogućio međusobni pristup tržištima i odbacio bojazni da će Britanija iskoristiti Brexit kako bi nižim porezima i jednostavnijom regulativom privukla svjetske kompanije, unatoč ranijim prijetnjama da će upravo to učiniti.

Davis je poslovnim ljudima u Austriji kazao da su neutemeljene bojazni da će se Britanija pretvoriti u “svijet u stilu Mad Maxa iz distopijske fikcije”.

Umjesto toga, predložio je sustav “međusobnog priznavanja” po kojem bi obje strane dogovorile zajednička regulatorna rješenja, primjerice kada je riječ o zaštiti potrošača ili financijskoj stabilnosti, ali bi ih u praksi mogle provoditi vlastitim politikama.

“To će biti ključno kako bi se osiguralo da naše buduće partnerstvo bude otvoreno, a trgovina ostane neometana, koliko je to moguće”, rekao je.

“Britanski plan za život izvan Europe je utrka prema vrhu globalnih standarda, ne nazadovanje od visokih standarda koje imamo sada.”

Davis je na turneji po europskim prijestolnicama kojom želi uvjeriti europske čelnike da sklope novi trgovinski sporazum s njegovom zemljom nakon Brexita.

Britanija želi sačuvati bliske gospodarske odnose s EU-om nakon Brexita u ožujku iduće godine, zadržavajući pravo da sklapa nove trgovinske sporazume u svijetu.

No europski je čelnici upozoravaju da se ne može odreći europskih propisa i zadržati neometanu trgovinu.

Davis je rekao da Britanija želi zajedno s EU-om stvoriti pravila najviših standarda u svijetu, navodeći prava radnika i financijsku regulativu kao primjer područja u kojima su moguća poboljšanja.

Time želi otkloniti bojazni da bi Britanija mogla smanjiti poreze i srezati regulativu kako bi privukla globalne kompanije.

Davis je rekao da Britanija i EU mogu sačuvati regulatorne standarde uskom suradnjom između regulatora i korištenjem neovisnog arbitražnog mehanizma.

“Dogovor koji postignemo neće biti o tome kako postići konvergenciju, nego što učiniti kada netko od nas želi promijeniti pravila”, rekao je.

“Takvo međusobno priznavanje prirodno će zahtijevati usku, ravnopravnu suradnju između tih vlasti i zajednički skup načela da ih vodi.”

Napomenuo je da EU već ima niz takvih sporazuma o međusobnom priznavanju sa zemljama kao što su Švicarska, Kanada i Južna Koreja koji se odnose na proizvode poput igračaka, automobila, elektronike i medicinskih uređaja.

Komentiraj