EPA/KOSTAS TSIRONIS

Britanija će prihvatiti djecu migrante koji su sami stigli u Europu

Britanska vlada objavila je u srijedu kako planira prihvatiti djecu migrante koji su sami stigli do europskih zemalja, nakon što se premijer David Cameron našao pod pritiskom svoje vlastite stranke da pomogne toj ranjivoj skupini maloljetnika.

Vlada nije navela o kolikom je broju maloljetnika riječ, a radi se o mladim migrantima koji su sami stigli u Grčku, Italiju i Francusku.

U vladinom priopćenju se navodi da će ovim planovima biti obuhvaćena djeca koja su stigla u Europu prije 20. ožujka, dana kada je stupio na snagu dogovor Europske unije i Turske oko migranata.

Cameron je bio pod udarom kritika zbog toga što nije prihvatio neke od stotina tisuća izbjeglica koje su stigle u druge europske zemlje kada je u rujnu objavio program da će izravno iz izbjegličkih kampova preuzeti 20.000 Sirijaca. Tu je obvezu čak brojčano lagano povećao u siječnju, ali je ostao pritom da djeca i maloljetnici koji su već u Europi ne trebaju tu vrstu zaštite.

U međuvremenu je britanska humanitarna organizacija Save the Children razgovarala s britanskom vladom o ovom problemu.

“Djeca izbjeglice, od kojih su mnogi pobjegli pred ratom i sami prošli opasno putovanje kroz Europu, sada žive na ulicama, u pretrpanim kampovima ili pod policijskim nadzorom”, kazala je izvršna čelnica ove organizacije Tanya Steele. “Ovo što je premijer danas ponudio predstavlja spas za tu ranjivu djecu”, dodala je.

Europa unije u ožujku je s Ankarom postigla dogovor o zaustavljanju ilegalnih morskih ruta migranata prema Europi.

Komentiraj