BREXIT Merkel obećala Londonu pravedne pregovore

FaH

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u srijedu britanskoj vladi pravedne i konstruktivne pregovore, nadajući se da će Europska unija i Velika Britanija ostati prisni partneri, posebno zbog brojnih europskih građana koji žive u toj zemlji.

Britanska premijerka Theresa May potvrdila je u srijedu da je Ujedinjeno Kraljevstvo nakon više od 40 godina pokrenulo proceduru izlaska iz Europske unije, ocijenivši da je riječ o povijesnom trenutku i velikoj prekretnici s koje nema povratka.
“Mi kao Europska unija vodit ćemo pregovore koji su pred nama pravedno i konstruktivno. Nadam se da je do istog stalo i Velikoj Britaniji“, rekla je Angela Merkel.
Odbacila je želje britanske premijerke Therese May za paralelnim pregovorima o izlazku iz EU-a i o budućim odnosima.
“Prvo se moramo dogovoriti oko toga kako rasplesti tijesnu povezanost između Velike Britanije i Unije. Tek kad je to pitanje riješeno možemo, i ja se nadam da će to biti uskoro, početi pregovarati o našim budućim odnosima“, rekla je njemačka kancelarka.
Iskazala je zabrinutost za europske građane koji žive u Velikoj Britaniji.
“Izlazak Velike Britanije iz EU-a za brojne je građane EU-a povezan s brigama vezanim uz vlastitu budućnost. Zato želim da Velika Britanija i EU ostanu prisni partneri“, rekla je Merkel aludirajući i na oko 320.000 njemačkih državljana u Velikoj Britaniji za koje Brexit, kako je rekla, “ne smije predstavljati uskraćivanje prava“.
Pitanje prava ostanka državljana Europske unije u Velikoj Britaniji bit će jedno od najvažnijih poglavlja u pregovorima o budućnosti odnosa Velike Britanije i Europske unije.

Komentiraj