BRANKO KOLARIĆ: ‘Kao gradonačelnik Zagreba bio bih odlučniji i brži u upravljanju gradskim procesima’

Autor:

09.09.2023., Zagreb - Branko Kolarić, epidemiolog, predsjednik zagrebackog ogranka SDP-a. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

V. d. predsjednika SDPa u Zagrebu i nasljednik izbačenog Viktora Gotovca uvjeren je da je odluka stranke Možemo! o izlasku na parlamentarne izbore bez SDP-a duboko pogrešna jer bi ujedinjena ljevica već sada po rejtingu prestigla HDZ

Prije točno godinu dana, u utorak, 13. rujna 2022., Predsjedništvo SDP-a izbacilo je iz stranke dotadašnjeg predsjednika SDP-a Zagreba Viktora Gotovca, jer je bez konzultacija sa središnjicom odlučio raskinuti vladajuću koaliciju s Možemo! u Zagrebu. U subotu, 9. rujna ove godine, pak, Glavni odbor SDP-a jednoglasno je podržao predsjednika stranke Peđu Grbina da nastupi kao SDP-ov kandidat za premijera na predstojećim parlamentarnim izborima. Tim povodom razgovarali smo s glavnim čovjekom zagrebačkog SDP-a Brankom Kolarićem, koji funkciju predsjednika te organizacije već godinu dana obnaša kao vršitelj dužnosti.

NACIONAL: Intervju će izaći na prvu obljetnicu izbacivanja Viktora Gotovca iz SDP-a. Kako ocjenjujete funkcioniranje zagrebačke koalicije SDP-a i Možemo! u proteklih godinu dana? Je li suradnja unaprijeđena i kako, a ako nije, zašto nije?

Novi sporazum o suradnji potpisali smo u siječnju ove godine, nakon tri mjeseca pregovora. Dogovorili smo evaluaciju provedbe sporazuma dva puta godišnje i upravo nam slijedi prva te ćemo procijeniti u kojoj se mjeri provodi to što smo dogovorili. Suradnja jest unaprijeđena na razini Skupštine i većine gradskih četvrti. Barem jednom mjesečno imamo ekstenzivne sastanke vodstava obiju stranaka, a oko aktualnih događanja razgovaramo na dnevnoj bazi. Neslaganja rješavamo na zatvorenim sastancima, ali ako nema suglasja oko neke od važnih tema, ne izlazimo u javnost do postizanja kompromisa. Mislim da je to dobar model funkcioniranja. Naravno, postoje teme oko kojih je jako teško postići kompromis, ali nema tog braka u kojem se ne dogode različita mišljenja. SDP Zagreba smireno radi, imamo 18 stručnih savjeta, radimo svoje programe i političke agende koje ćemo u narednom razdoblju predstaviti građanima.

NACIONAL: Kažete da postoje teme oko kojih je jako teško postići kompromis. Koje su to?

Gotovo na svakoj sjednici Skupštine postoje takve teme. Naprimjer, načini kompenzacije za mjeru roditelj odgojitelj. SDP nikad nije bio protiv ukidanja te mjere, jer demografska politika ne može se voditi imobilizacijom žena, „čednošću“ njihova života u četiri zida, već stvaranjem uvjeta za paralelni razvoj karijere i majčinstvo, primjerice, dostupnost vrtića i 24 sata dnevno, bolji javni prijevoz, podizanje plaća, fleksibilizacija radnog vremena i tako dalje. Druga tema koja mi pada na pamet jest stanje u gradskoj plinari. Mi smo bili apsolutno protiv ikakve rasprave o prodaji plinare iako je plinara u jednom trenutku bila pred stečajem zbog ugovora po kojemu je morala plin nabavljati daleko iznad tržišnih vrijednosti. U to doba, podsjećam, HDZ-ovi akteri preprodavali su plin između tvrtki po cent, regularna cijena bila je oko 45 eura, a plinara je imala ugovor s PPD-om za 106 eura po megavatsatu (!) dok bi raskidanje ugovora plinaru koštalo 200 milijuna eura.

‘Vjerujem da je Peđa izvanredan lider, sposoban okupiti snažnu ekipu na vlasti te usmjeriti Hrvatsku prema svjetlijoj budućnosti. Peđa Grbin je naš predsjednik i vođa na parlamentarnim izborima’

NACIONAL: Jedan od SDP-ovih zastupnika u Gradskoj skupštini je Renato Petek, koji se nije libio ulaziti u nesuglasice sa središnjicom. Malo je nedostajalo da istupi iz stranke ili bude izbačen. Kako funkcionira Klub SDP-a u Skupštini, a kako cijela zagrebačka organizacija?

Klub zastupnika SDP-a ima četvero članova, to su Joško Klisović, Davorka Moslavec Forjan, Renato Petek i Ivan Račan. Od sljedeće sjednice umjesto Račana u klub će ući potpredsjednica zagrebačke organizacije Tanja Sokolić koja će biti i nova predsjednica kluba. Vjerujem da će to biti osvježenje u radu kluba i da će se energija koju ima Renato Petek bolje uklopiti. Meni je ovo prvi glas da je malo nedostajalo da istupi iz stranke, a nagađanja o isključivanju su apsolutno netočna.

NACIONAL: Dojam je da ste vi, kao v. d. predsjednika zagrebačkog SDP-a, vrlo suzdržani u političkim javnim nastupima otkad ste preuzeli tu dužnost. Zašto je tako? Ne šteti li takva taktika zagrebačkom SDP-u?

U pravu ste, suzdržan sam. No isključivo je moja odluka da se suzdržim od pojavljivanja u javnom prostoru u proteklom razdoblju. Prva tri mjeseca bavio sam se pripremom novog sporazuma koji je Gradski odbor, naše najviše tijelo, jednoglasno prihvatio. Nakon toga sam ozbiljno radio na formiranju stručnih savjeta i središnjeg savjeta. Izabrali smo sjajnog predsjednika središnjeg savjeta, u rad savjeta uključili smo nestranačke ljude koji imaju ugled u javnosti. Nisam želio u javni prostor dok nemamo ozbiljno pripremljene materijale i politike i u sljedećim tjednima istupit ću s novim idejama i novim licima SDP-a Zagreb. Ne mislim da bi imalo koristi da javno istupam oko toga treba li trava biti pokošena i treba li se otpad efikasnije zbrinjavati. Samo po sebi to je jasno i gradske službe moraju bolje obavljati svoj posao. Zaista ne vidim da je oko toga potreban politički stav.

NACIONAL: Kako ocjenjujete dosege dosadašnjeg mandata vladajuće koalicije u Zagrebu? Javni je dojam da je Možemo! podbacio – reforma odlaganja otpada jedini je veliki projekt, a i on neprestano šepa. Javnost se ljuti. Kakvo je vaše tumačenje?

Nisam zadovoljan efikasnošću rada gradskih službi, moraju se unaprijediti. No o tomu ozbiljno razgovaramo na koalicijskim sastancima. U Gradu je značajno ozdravljena financijska slika, no građane to ne zanima, već usluge koje dobivaju. Na mjestu gradonačelnika bio bih odlučniji i brži u upravljanju u gradskim procesima, makar nekad i pogriješio u odlukama. No radimo koliko možemo s obzirom na omjer snaga nakon zadnjih lokalnih izbora. Dojam mi je da se zaposlenicima u gradu premalo vjeruje i da se pretjerano bavimo mikro-menadžmentom. Siguran sam da je 80 posto ljudi spremno profesionalno i odgovorno obavljati svoj posao i da trebaju biti uključeniji u odlučivanje o procesima i njihovo provođenje.

NACIONAL: Komunicirate li osobno s gradonačelnikom Tomaševićem i kako?

Redovito komuniciramo na koalicijskom sastancima. Komuniciramo i na dnevnoj bazi, obično kasno navečer, najčešće telefonom.

‘Zoran Milanović uspješan je i iskusan političar. Ima dobar rejting u javnosti, no ja sam kao osoba vrlo različit od njega’, rekao je Branko Kolarić. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

NACIONAL: Je li odluka Možemo! da sami izlaze na parlamentarne izbore narušila odnose u koaliciji na razini grada?

Mi smo doživjeli kritiku javnosti zbog situacije koja se dogodila nakon odluke Možemo! o samostalnom izlasku na parlamentarne izbore. Te kritike prelile su se i na dio članstva i odluka je sigurno promijenila dinamiku odnosa i uzburkala strasti. Držim da je odluka duboko pogrešna jer sam uvjeren da bi ujedinjena ljevica već sada po rejtingu prestigla HDZ. No odluka je bila njihova, a kampanja u kojoj ćemo kao protivnika imati HDZ, a istovremeno se ponašati konkurentski, puno je zahtjevnija. Mene je naljutilo što sam o odluci saznao na press konferenciji Možemo! umjesto da zajedno sjednemo i dogovorimo kako će se odluka komunicirati u javnost. Neprihvatljive su mi neke interpretacije da je SDP dobio košaricu i da je ponižen. Mislim da smo pokazali političku zrelost i strpljivost prema mlađem partneru jer nam je svima glavni cilj promijeniti vlast u državi kako bismo mogli okrenuti kurs u zdravijem smjeru. Ostanak HDZ-a na vlasti treći mandat bio bi katastrofalan za naše društvo: u osam godina proveli su sve politike koje su mogli, a za to vrijeme stvorili su koruptivnu mrežu koju se mora pokidati. Eutanazirali su institucije i kontrolna tijela, a vidimo po nacrtu Zakona o medijima da isto planiraju napraviti i medijskim slobodama.

NACIONAL: Hoće li zagrebački SDP i parlamentarne izbore dočekati s v.d. predsjednika? Koja je izborna strategija stranke za Zagreb i kada će biti unutarstranački izbori?

Radi se o našem unutarstranačkom organizacijskom procesu. No da detaljnije pojasnim. Nisam imenovan od nekoga kao povjerenik da bi se mogla propitivati demokratska legitimnost vodstva gradske organizacije. Izbore u gradskom SDP-u imali smo prije dvije godine kada su se birala sva stranačka tijela. Od osmero kandidata za potpredsjednika uvjerljivo sam pobijedio te sam dobio više glasova u prvom krugu i od Viktora Gotovca. Prema našim pravilima, potpredsjednici nemaju apsolutno nikakvu zadaću ni ovlasti – osim da obnašaju dužnost predsjednika u slučaju da je predsjednik više ne obnaša. Ne postoje statutarni rokovi do kada bi morali imati izvanredne izbore, odnosno, mogu voditi organizaciju do sljedećih redovnih izbora. Da se razumijemo, nemam straha od unutarstranačkih izbora, no na sastanku Gradskog odbora održanom 22. kolovoza raspravljali smo tri sata o prednostima i nedostacima izbora u ovom trenutku. Glavni i jedini razlog zbog kojeg nisam bio za izbore sada je što takav proces uvijek podijeli organizaciju u nekoliko tabora, a naše kampanje budu poprilično javne i držim da bi nam to nanijelo štetu za organizaciju predstojećih parlamentarnih izbora koji teoretski mogu biti već za dva mjeseca. Našim unutarstranačkim izborima u ovom trenutku veselili bi se politički protivnici i konkurenti. Nakon rasprave, samo je osmero članova Odbora od 24 prisutna na sjednici glasalo za izbore u ovom trenutku, a za prijevremene izbore odluku bi trebalo donijeti dvotrećinskom većinom. Dakle, jasan je stav organizacije da nam u ovom trenutku izbori nisu politički mudro rješenje. Demokratski legitimno i odgovorno vodim organizaciju SDP Zagreb.

NACIONAL: Javne kritike predsjednika SDP-a Peđe Grbina sve su češće, ali on je u subotu, na sjednici Glavnog odbora, dobio jednoglasno povjerenje kao SDP-ov kandidat za premijera. Može li Grbin ozbiljno izazvati Plenkovića na parlamentarnim izborima i kako? Kojom politikom?

Prvenstveno se bavim gradskom organizacijom, no i koordinator sam za parlamentarne izbore za prvu izbornu jedinicu. Peđa Grbin je naš predsjednik i vođa u parlamentarnim izborima. Uvjeren sam da nas se podcjenjuje. Već trideset godina slušam o tomu da će SDP nestati s političke scene, no to se, eto, ne događa. Neće se niti dogoditi.

‘Ostanak HDZ-a na vlasti u trećem mandatu bio bi katastrofalan za naše društvo: u osam godina proveli su sve politike koje su mogli i za to vrijeme stvorili koruptivnu mrežu koju se mora pokidati’

NACIONAL: Pa zar bi se stranka koja je sve ove godine vodila hrvatsku opoziciju, a dva puta i vladu, trebala zadovoljiti činjenicom da nije nestala sa scene?

Ma nikako! Samo sam htio naglasiti da se SDP u javnosti redovito prikazuje s katastrofičnim prognozama. Jednostavno, to je neki narativ koji je se vrti u javnom prostoru, jednako kao i što se kroz medije stalno potenciraju unutarstranački sukobi. Mi smo specifični – vrlo transparentno komuniciramo s medijima, što nam ne donosi uvijek korist. Stoga sam ponosan na zrelost Gradskog odbora u Zagrebu koji je prepoznao da se u ovom trenutku ne trebamo baviti sami sobom. Ako ste primijetili, otkad vodim Gradsku organizaciju puno je i manje napisa o unutarstranačkim sukobima. Nije da nema različitih mišljenja, no stvorio sam ozračje da ih sada više rješavamo unutar četiri zida, a ne kroz medije. Siguran sam da je to zdravo i dobro za organizaciju. SDP nikada nije bio samo jedan pojedinac. Naša stranka se ponosi izvanrednim pojedincima koji čine izvanredan tim. Dovoljno je samo baciti pogled na sjajne rezultate naših gradonačelnika i primijetiti koliko su gradovi i općine koje vode članovi SDP-a napredniji i prosperitetniji. Vjerujem da je Peđa izvanredan lider sposoban okupiti ovako snažnu ekipu na vlasti te usmjeriti Hrvatsku prema svjetlijoj budućnosti, s nultom tolerancijom na korupciju i nepravdu.

NACIONAL: Kakva je bila atmosfera na sjednici Glavnog odbora u subotu? Teško je vjerovati da je sve prošlo glatko, kako su to predstavili Peđa Grbin i Marija Lugarić.

Morat ću vas razočarati, ali zaista nije bilo nikakve drame na sjednici. Kao što sam rekao, imamo imidž stranke sa stalnim unutarnjim previranjima i svađama, a kada se to ne događa, javnost ne može vjerovati. Protekla sjednica Predsjedništva stranke prikazana je u medijima puno dramatičnije nego što je stvarno bila. Za sjednicu Gradskog odbora SDP-a Zagreb u medijima je prenesena poruka da je „zagrebački SDP tražio izbore, a onda su povukli zahtjev“. Zvuči kao da se radio pritisak za povlačenje zahtjeva. No istina je da je član Gradskog odbora predložio točku na kojoj se odlučivalo idemo li sada u izbore. Nakon dva sata rasprave trećina prisutnih glasala je za izbore, a ostali nisu. Dakle, zahtjev nije povučen, već nije dobio potreban broj glasova.

NACIONAL: Ima li SDP unutarnje snage da iznese predstojeću kampanju za parlamentarne izbore?

Jasno da imamo snage. Previranja nastaju prije same kampanje jer bi, s obzirom na stanje u državi koje je posljedica HDZ-ovog upravljanja, članovi očekivali viši rejting. No kad krene kampanja, dogodi se sinergija članstva i snaga se povećava. Naša snaga je infrastruktura u cijeloj državi, a izborna atmosfera među članstvom počela je rasti. SDP će nakon parlamentarnih izbora imati mandatara i Hrvatska će krenuti u smjeru ozdravljenja.

‘Ne vidim nikakav razlog za strah od Socijaldemokrata. U toj stranci imam puno poznanika, s nekima sam u doista dobrim odnosima. No nikako ne strahujem od njih kao konkurencije’

NACIONAL: Grbin je u subotu otklonio mogućnost suradnje s Centrom Ivice Puljka. Oporba se čini beznadno razjedinjenom. Kako to nadoknaditi? Kako poslije izbora ipak formirati vlast?

SDP je svjestan da ne postoji mogućnost da se lijeva vlada sastavi bez koalicije. Imamo iskustvo koliko predizborna koalicija, s obzirom na izborni sustav i pretvaranje glasova u mandate, može donijeti u startu. Stoga smo postupili zrelo, nudeći suradnju strankama lijevog centra. Te stranke odlučile su, iz sebičnih razloga, samostalno izaći na izbore. Legitimno je, ali jednostavno nije pametno ako želimo promjenu parlamentarne većine. Iako se odbijanje suradnje Benčić i Puljka tumači kao slabost SDP-a, mislim da se radi o snazi i mudrosti najjače stranke u opoziciji. Mlađi politički akteri očito moraju steći iskustvo na vlastitoj koži. No oni su stavili stranački interes iznad interesa države. Legitimno, ali tužno.

NACIONAL: Davor Bernardić i Socijaldemokrati pokazuju ozbiljnu ambiciju, čini se više u Zagrebu nego na nacionalnoj razini. Strahujete li od konkurencije iz vlastite bivše stranke?

Ne vidim nikakav razlog za strah od Socijaldemokrata. U toj stranci imam puno poznanika, s nekima sam u doista dobrim odnosima. Žao mi je što u onomad Saborskom klubu nisu željeli prihvatiti rezultate izbora u SDP-u i što se dogodio raskol kluba. No nikako ne strahujem od njih kao konkurencije.

NACIONAL: Za razliku od Zorana Milanovića, vi ste suzdržan i koncilijantan čovjek i političar. Smatrate li da bi SDP trebao podržati Milanovića za drugi predsjednički mandat, ili ne? Kako ocjenjujete Milanovića na položaju predsjednika Republike?

Volim izreku „Ispeci pa reci“. U politiku sam se uključio sa željom da dam doprinos boljitku društva i države, a iz perspektive osobe lijeve orijentacije. Ne volim sukob radi sukoba, uvijek ću priznati i političkim protivnicima dobre stvari koje učine. No to ne znači da nisam odlučan, uporan ko mazga i kada čujem argumentacije, snažno ću zastupati stavove. Izrazito me ljuti kada se društveno važne stvari i teme koriste sasvim krivo, u politikantske svrhe, primjerice, kada političari vode raspravu o učinkovitosti cijepljenja. Čini mi se da je zadnjih desetak godina u političkoj modi stvaranje showa, da ne kažem cirkusa. Dobro je da smo različiti, birači imaju veći izbor. Zoran Milanović bivši je predsjednik SDP-a. Uspješan je i iskusan političar. Ima dobar rejting u javnosti. Kao osoba vrlo sam različit od njega. S dijelom njegovih stavova se apsolutno ne mogu složiti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.