U tučnjavi koja se dogodila prošloga petka u blizini Osnovne škole Pučišća na otoku Braču stradao je 12-godišnji dječak, koji je hospitaliziran i još uvijek je u bolnici. Roditelji su u šoku, slučaj je prijavljen policiji, a činjenice, između ostalog i ona koliko je točno djece sudjelovalo u tučnjavi, tek treba utvrditi, piše N1.

“Medicinska sestra našla ga je kako se guši ispred škole. Da nije bilo nje, ne znam što bi bilo, ona ga je spasila”, kaže za HRT-a otac ozlijeđenog dječaka. Dječak ima jake glavobolje, prima infuziju, koktele lijekova, i u šoku je. Strahuje od povratka u školu.

Iako škola tvrdi da je u obračunu sudjelovalo dvoje djece, roditelji vjeruju dječaku koji kaže da su ga napala dvojica. “Oni njega psihički i fizički maltretiraju, mi smo to razrednici i direktoru prijavili x puta. Nakon godinu i pol dana završio je na Hitnoj”, kaže dječakov otac. Majka je razgovarala, kaže, s majkom jednog napadača, koja joj je rekla da su to “dječja posla koja oni sami moraju riješiti”.

“On je u bolnici, on je 12. rođendan proslavio u bolnici”, nastavlja otac napadnutog 12-godišnjaka. Dodaje i kako je doznao da dječak koji je napao njegova sina trenira karate, pa je zvao njegova trenera, opisao mu ozljede koje je njegov sin zadobio – i zatražio da ga izbace iz kluba: “Jer to nije profesionalno. Trener je rekao da ne vjeruje nikome, da će ‘sud odlučiti'”.

Policija je bila kod roditelja napadnutog dječaka, ali ne zbog napada u blizini škole, nego prosvjeda na koji su pozvali putem društvenih mreža – a prosvjed prethodno nisu najavili policiji. Maltretiranje su, kažu dječakovi roditelji, nekoliko puta prijavljivali u školi.

Siniša Lučić Lavčević, ravnatelj OŠ Pučišća na Braču, kaže za HRT da je upoznat s cijelim slučajem. “Kao ravnatelj škole naravno da sam upućen. Izašao sam kad se dogodilo, a dogodilo se u petak nakon nastave iza škole. Postupili smo kao da se dogodilo i u školi, kako bismo što bolje pomogli djeci, kako bi se spriječile daljnje štete. Jer znate, jedan ovakav slučaj je teško zadržati u prvotnim okvirima. Radi se o djetetu i reakcije su svakakve”, kaže ravnatelj.

Policija je pokrenula postupak jer je dijete završilo na Hitnoj pomoći u Splitu”, dodaje. Kontaktirali su, kaže, i Centar za socijalnu skrb u Splitu, kao i pravobraniteljicu te policiju.

“Sad se radi na smirivanju situacije i utvrđivanju okolnosti, a kasnije će se raditi na tome da se takve stvari ne ponavljaju”, zaključuje.

“Kontaktirao sam s policijom i oni su mi rekli da moraju svakom omogućiti prosvjedovanje. Upozorio sam da se to radi pred školom u vrijeme nastave. Pogledao sam Zakon o javnim okupljanjima koji kaže da je zabranjeno javno okupljanje ispred vrtića i škola kada su djeca u ustanovama, čujem da su sada promijenili termin”, kaže i zaključuje kako je škola svoje razmotrila, ispitala okolnosti, a sada čekaju rezultate policijske istrage.

Komentiraj