BOŽO PETROV “Dobrović, Šprlje, Orepić i Kovačić kandidati za Mostove ministre u Vladi”

Jurica Galoic/PIXSELL

Čelnik Mosta nezavisnih lista i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak za RTL kako prekosutra očekuje izglasavanje Vlade. Time bi predsjednik HDZ-a i mandatar Andrej Plenković kao novi premijer išao na Europsko vijeće u Bruxelles 20. i 21. listopada.

Tehnička Vlada Tihomira Oreškovića danas je održala posljednju telefonsku sjednicu Vlade na kojoj je usvojila stajališta za taj sastanak, a Petrov kaže kako je to tehničke naravi. “S obzirom da više nisam u vladi, jer sam dao otkaz dan prije no što sam postao predsjednik Sabora, iskreno ne znam koja je točka bila i koji su točno razlozi”, rekao je Petrov.

Otkrio je i koji su Mostovci kandidati za ministarske pozicije. “Slaven Dobrović kao ministar zaštite prirode i okoliša, Ante Šprlje kao ministar pravosuđa, Vlaho Orepić kao ministar unutarnjih poslova, Ivan Kovačić kao ministar uprave i potpredsjednik vlade”, rekao je Petrov.

Nedolazak Mostovih zastupnika na sjednicu saborskog Odbora za zakonodavstvo op0ravdao je tehničkom pogreškom, dodajući da ih stručne službe nisu obavijestile o sjednici na kojoj su u ime predlagatelja trebali braniti Mostove zakonske prijedloge. “I saborska služba uputila je zbog toga priopćenje za javnost, tako da apsolutno svi znaju da je jednostavno došlo do tehničkog nesporazuma”, kaže napominjući kako ne vjeruje da je to namjerno napravljeno.

Odbacio je oporbene kritike na Mostov prijedlog kažnjavanja nerada zastupnika da bi oporbeni zastupnici nedemokratski bili prisiljeni na sjednicama činiti kvorum vladajućima i u situacijama kada ne podupiru zakon i o njemu ne žele raspravljati.

“To je, mislim, jedina mogućnost kako se oni mogu braniti, iako ne razumiju, a to će vidjeti u trenutku kada se bude raspravljalo o tom prijedlogu zakona, da zapravo oni mogu doći na posao, i ne moraju biti u sabornici, Točnije, oni mogu iskoristiti svoje demokratsko pravo pokušaja rušenja kvoruma, što im također neće poći za rukom, oni mogu izaći u tom trenutku iz sabornice. Dakle, neće to biti apsolutno nikakva vrsta diktature, oni će moći iskoristiti to pravo, ali će taj dan barem trebati doći na posao”, naglasio je.

Komentiraj