Božinović: “Državne institucije treba zaštititi, na Markov trg ćemo uvesti ograničenja”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je u ovom trenutku neozbiljno govoriti o motivima jutrošnjeg napada na Trgu svetog Marka, s obzirom na to da su sve istražne radnje još u tijeku.

Na pitanje hoće li se ograničiti kretanje na Markovu trgu, ministar je rekao da su nakon nedavnih događaja izradili tri elaborata o različitim setovima mjera koje se mogu primijeniti i da će se nakon današnjeg dana nastojati uvesti određena ograničenja.

“Ne bih izlazio s konkretnim zaključcima jer nisu još doneseni, ali tu treba uključiti i Vladu i Sabor i Ustavni sud, a tamo je i vjerski objekt. To je dio Zagreba koji je prepoznatljiv i gdje turisti žele doći, rekao je te dodao da se državne institucije treba zaštititi”, rekao je Božinović u Dnevniku HRT-a.

Istaknuo je i da je jedna od opcija potpuno zatvaranje Trga svetog Marka.

“Naravno da se može otvoriti za neke druge posjetitelje, ali ubuduće bi se to trebalo raditi pod striktnim sigurnosnim protokolima, a ne kao sada kada svatko može doći u bilo koje doba dana ili noći”, rekao je.

Ministar Božinović osvrnuo se i na epidemiološku sliku u Hrvatskoj. Rekao je da je ona loša, ali da je takva u cijeloj Europi.

“Većina zemalja članica Europske unije ima striktnije mjere. Mi smo se odlučili za mjere da s jedne strane podignemo odgovornost i svijest građana, a s druge strane da ne pribjegavamo krajnjim mjerama koje idu prema zatvaranju ugostiteljskih objekata, što se događa diljem Europe”, rekao je.

Istaknuo je i kako smatra da kazne same po sebi ne mogu popraviti epidemiološku sliku te da se mora djelovati na mlade i objasniti im da veći broj zaraženih znači veći broj oboljelih, ali i veći broj umrlih, zaključio je Božinović.

Komentiraj