Patrik Macek/PIXSELL

BOŽIĆNI DOMJENAK Pupovac ‘očitao bukvicu’ Plenkoviću zbog ploče u Jasenovcu

Milorad Pupovac iz Srpskog narodnog vijeća u četvrtak je na božićnom domjenku ‘očitao bukvicu’ premijeru Andreju Plenkoviću zbog uvjeta u kojima živi srpska nacionalna manjina i zbog – sporne spomen ploče u Jasnovcu.

“Da nije bilo ploče u Jasenovcu, to iščekivanje ne bi bilo stavljeno u sjenu. Ovako smo u Novu godinu ušli s nadom i vjerom u bolje sutra, ali i sjenom na toj nadi i zabrinutošću, koja iz te geste, toga čina na tom mjestu ne može da ne bude proizvedena”, rekao je Pupovac, prenosi N1.

“Naša je dužnost da učinimo sve da sačuvamo ono što je stvoreno u jesen 2016., program i politiku koja je bila prilika za donošenje mira, obnove povjerenja, društva pravednosti, jednakosti i zakonitosti”, dodao je.

Okupljenima su se na domjenku obratili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te zaslanik srpskog premijera Aleksandra Vučića Vladimir Božović, koji je Srbima u Hrvatskoj poručio da će ih matična zemlja uvijek braniti. “Narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši ne smije i neće ni pred kim pognuti glavu, već će uspravljena čela i pogleda, istinom, pravdom i ljubavlju gledati naprijed u bolju budućnost”, rekao je Božović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako su ove godine poslalo poruku ‘suživota, tolerancije i okrenutosti budućnosti’. “Činjenica da je 20. stoljeće bilo obilježeno velikim tragedijama i sukobima nameću nam zadaću da se 2017. godine suočavamo s prošlošću… Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i zakonit način započnemo i zatvorimo, nadam se, do kraja rada ove vlade”, rekao je.

Komentiraj