Borzan: EU će sufinancirati zdrave obroke u hrvatskim školama

Miranda Cikotic/PIXSELL

Zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Biljana Borzan (SDP) zatražila je izuzimanje Hrvatske iz dosadašnjih kriterija Uredbe o shemi uvođenja voća, povrća, banana i mlijeka u obrazovnim ustanovama, kojom EU sufinancira zdrave dječje obroke u školama, kako Hrvatska ne bi ostala bez sredstava za provedbu toga projekta, izvijestio je u utorak osječki Ured zastupnice Borzan.

Na sjednici u Strasbourgu Borzan i izvjestitelj EP-a Marco Tarabella uložili su amandman, budući da se kvote subvencija za taj projekt određuju prema iznosima iz prethodnog razdoblja, što za Hrvatsku nije moguće jer ranije nije bila članica EU-a.

Kako bi to značilo da Hrvatska ostaje bez ijednog eura za taj projekt, uložen je amandman koji je usvojen za sjednici Odbora za poljoprivredu Euorpskog parlamenta, čime se Europskoj komisiji nalaže izrada novog izračuna za Hrvatsku.

Da nismo uložili taj amandman Hrvatska bi dobila nula kuna i naša djeca ne bi imala koristi od ovog hvalevrijednog projekta, istaknula je zastupnica Borzan. Sheme školskog voća i mlijeka su izvrstan program, kojim se stvaraju zdrave prehrambene navike od najranije dobi, a poljoprivrednicima se omogućava plasiranje domaćih proizvoda izravno na stolove školskih kuhinja, poručuje Borzan.

Komentiraj