Luka Stanzl/PIXSELL

BORIS JOKIĆ ‘Postali smo zemlja koja ne cijeni ljude, fontane su važnije od odgoja’

Bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić u petak je za Novi list komentirao stanje u hrvatskom obrazovanju i situaciju u državi.

“Hrvatska se može i dalje samodopadno zavaravati. Međutim unatoč primjerima sjajnih uspjeha učenika i rada nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika, svi empirijski podaci ukazuju da nam je sustav odgoja i obrazovanja izrazito zapušten”, komentirao je Jokić izjave ministra Pave Barišića, koji je hrvatsko školstvo ocijenio četvorkom i rekao da stanje u obrazovanju i nije tako loše.

Navodi kako je kurikularna reforma bila pokušaj pozitivne, demokratske promjene k drukčijoj Hrvatkoj, usmjerenoj budućnosti. “Ako ćemo održavati status quo, učmalu situaciju kakva je sad, u okruženju tehnološkog napretka, demografskog pada, iseljavanja, kao društvo nemamo puno šanse”, smatra.

Slučaj plagijata Pave Barišića nije želio komentirati, već je samo rekao kako taj slučaj ima značajne društvene posljedice. “Uređene države poštuju odluke koje su donijele institucije koje su same osnovale. U trenutku kad je Odbor za etiku donio odluku, priči je trebao biti kraj. Obrana neobranjivoga ima i imat će duboke, osobne, društvene i političke posljedice. Takva odluka dugoročno urušava povjerenje u institucije”, kaže Jokić.

“U situaciji kad se na kamen, povijesni pečat i mač pazi puno više nego na mladu osobu jasno je da smo zemlja koja ne cijeni ljude. Prije ćemo izgraditi devet fontana, kupiti devet isluženih eskadrila, nego što ćemo prihvatiti da su odgoj, obrazovanje i znanost jedino na čemu možemo graditi neku bolju budućnost”, zaključio je.

Komentiraj