BORBA PROTIV ŠRINKFLACIJE Južna Koreja i Francuska žele zaustaviti prikrivena poskupljenja hrane

Autor:

Šrinkflacija

Magali Cohen / AFP / Profimedia

Južnokorejski regulator izvijestio je u petak da se planira uhvatiti ukoštac s prikrivenim poskupljenjima, poručivši proizvođačima i dobavljačima hrane da će morati obavijestiti kupce o smanjenom pakiranju proizvoda koje ne prati odgovarajuće smanjenje njihovih cijena.

Sredinom travnja i francusko Ministarstvo financija izvijestilo je trgovce da će morati ubuduće informirati kupce o proizvodima čije je pakiranje smanjeno, a cijena mu je ostala ista.

Morat će obavijestiti kupce da su smanjili pakiranje, ali ne i cijenu

Od srpnja do rujna francuske maloprodajne tvrtke morat će informirati potrošače o prehrambenim i drugim proizvodima za široku potrošnju čija cijena ne prati smanjeno pakiranje, priopćilo je ministarstvo.

Šrinkflacija ili prikriveno podizanje cijena kroz smanjeno pakiranje proizvoda zadaje glavobolju i potrošačima i vladama budući da koči potrošnju u uvjetima slabije kupovne moći kućanstava pod pritiskom visoke inflacije i troškova zaduživanja.

Na smanjena pakiranja ići će posebne etikete

I južnokorejsko povjerenstvo za poštenu trgovinu (FTC) konstatiralo je u petak da je takva praksa nepoštena, zaprijetivši kompanijama kaznama.

Zato će većina proizvođača prerađene hrane i kućanskih potrepština morati tokom tri mjeseca etiketama upozoravati kupce na smanjeno pakiranje.

INFLACIJSKI UDAR Snažno porasli izdaci hrvatskih kućanstava za hranu i prijevoz, građani jedva spajaju kraj s krajem

Regulator će kompanijama dati rok od tri mjeseca za pripreme pa uredba stupa na snagu u kolovozu. Prvi prekršaj stajat će kompanije pet milijuna wona, a drugi deset milijuna.

“Cilj je izmjene spriječiti situaciju u kojoj tvrtke ne obavijeste potrošače primjereno da su smanjile veličinu, standard, težinu ili količinu proizvoda pa potrošači nisu svjesni da plaćaju znatno više cijene“, stoji u priopćenju južnokorejskog regulatora.

Poskupljenje hrane postao politički problem

Poskupljenje hrane i veći troškovi života bili su glavne teme pred parlamentarne izbore u travnju na kojima je vladajuća stranka predsjednika Yoona Suka Yeola doživjela težak poraz.

Yoonova vlada poduzela je niz mjera kako bi ukrotila poskupljenja, uključujući smanjenje carina na uvoz hrane i zahtjeve tvrtkama da ograniče rast cijena, napominje Reuters.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.