Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, John Bolton, rekao je u četvrtak tijekom susreta s tajnikom ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolajem Patruševom da je upozorio Moskvu da se ne miješa u izbore za američki Kongres u studenom.

„Jasno sam poručio da nećemo tolerirati uplitanje u američke izbore 2018. i da smo spremni poduzeti sve potrebne korake kako bismo to spriječili”, rekao je Bolton na konferenciji za medije nakon više od pet sati razgovora s Nikolajem Patruševom u Ženevi.

SAD je već nametnuo ekonomske sankcije Rusiji zbog navodne umiješanosti u američke predsjedničke izbore 2016., no Rusija odbacuje sve optužbe.

Bolton je rekao da je upravo pitanje miješanja u izbore onemogućilo dvjema stranama da sastave zajedničku završnu izjavu.

Dodao je da je s ruskim kolegom razgovarao i o jačanju ekonomskih sankcija Iranu te o postupnom povlačenju iranskih snaga iz Sirije.

Nakon odluke SAD-a o povlačenju iz nuklearnog sporazuma iz 2015., Bolton je rekao da je cilj Trumpove administracije „maksimalno pritisnuti iranski režim”, nametanjem djelotvornijih sankcija.

Komentirao je iransku ulogu u višegodišnjim sukobima u Siriji. “Naš cilj je da se iranske snage vrate u Iran. Razgovarali smo o brojnim načinima kojima bismo u nizu koraka postigli cilj”, rekao je Bolton.

Tajnik ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je i da su američki kolega i on dogovorili ponovno uspostavljanje komunikacije između dvaju ministarstava obrane.

Patrušev je dodao da je pozvao Boltona i američke dužnosnike u Rusiju na nove razgovore, ali nije dogovoren datum nadolazećeg sastanka, piše RIA.

Bolton i Patrušev sastali su se u četvrtak u Ženevi na prvom sastanku na visokoj razini između dviju zemalja, nakon susreta ruskog i američkog predsjednika u Helsinkiju u srpnju.

Komentiraj