‘Biti orguljaš u Notre-Dameu ostvarenje je sna’

Autor:

FOTO: KD Lisinski

Jedan od ponajboljih svjetskih orguljaša Vincent Dubois, glavni orguljaš pariške katedrale Notre-Dame, gostuje u Zagrebu. Održat će koncert 19. siječnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u sklopu ciklusa “Lisinski subotom”. Već je za vrijeme studija postao slavan i osvojio je mnoge nagrade te nastupio u najuglednijim koncertnim dvoranama.

Osim redovite djelatnosti u matičnoj instituciji, gostuje na prestižnim sveučilištima i prenosi znanje mlađim generacijama. Za zagrebačku će publiku izvesti presjek repertoara, djela među kojima se našao i „blockbuster“ za orgulje –’’Fantazija i fuga’’ na koral ‘’Ad Nos, ad salutarem undam’’ Franza Liszta – svojevrsna minijaturna opera „bez riječi“, a na program su i Bach, Mozart, Franck i Widor. Osobito je zanimljivo to da će izvesti i vlastitu improvizaciju i time zaokružiti svoju virtuoznu orguljašku izvedbu.

NACIONAL: Što vam znači to što svirate orgulje u pariškoj katedrali Notre-Dame?

Time sam ostvario san koji sam imao još kao dijete; već tada želio sam naučiti svirati instrument s kojim sam bio u kontaktu kao mali. To je jedinstven instrument: njegovo zvučno bogatstvo, lirska nota, povijest, duša, sve to čini orgulje instrumentom koji već stoljećima u zapadnom svijetu ima najbolju reputaciju.

NACIONAL: Možete li reći više o kriterijima i proceduri institucije koja vas je izabrala?

Izabran sam za glavnog orguljaša u siječnju 2016., nakon natječaja koji je organiziran krajem 2015. Testirala se pratnja, improvizacija i interpretacija. Žiri je bio sastavljen od petnaestak osoba. Osmero njih bili su francuski i strani orguljaši, dok su ostali bili svećenici, šef zbora katedrale i predstavnici različitih institucija.

NACIONAL: Svirate li često koncerte u inozemstvu?

Imam otprilike 35 koncerata godišnje, posvuda po svijetu, ponajviše u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji.

NACIONAL: Kakvi su vaši planovi u 2019.?

Što se tiče moje karijere orguljaša, ove godine predviđen je određeni broj recitala, kao i obično u Europi i Sjevernoj Americi. Ova godina, međutim, nosi jednu posebnost: koncert u Berlinskoj filharmoniji s mojom suprugom, klasičnom harmonikašicom velikog talenta. Priredit ćemo originalni program za orgulje i harmoniku koji će nakon toga biti izveden u Kanadi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.