BIOGRAF ‘Odluka pape Benedikta da živi u celibatu nije bila laka’

EPA/JACEK BEDNARCZYK

Papa Benedikt XVI., koji je odstupio 2013., borio se s odlukom da živi u celibatu, izjavio je u srijedu njegov biograf.

“Bio je jako pametan dečko, atraktivan mladić, esteta koji je pisao poeziju i čitao Hermanna Hessea”, rekao je Peter Seewald njemačkom listu Die Zeit.

“Jedan njegov kolega s fakulteta rekao mi je da je su ga žene voljele i da je on volio njih. Odluka da živi u celibatu nije bila laka”, dodao je Seewald.

Po njegovim riječima, Joseph Aloisius Ratzinger (89) nije očekivao da će poživjeti dugo nakon odreknuća, ali njegova vitalnost pokazuje kako je uvijek bio u stanju “smiriti se”.

U intervjuu koji je talijanski list La Repubblica objavio prošli mjesec, Benedikt koji živi povučeno u Vatikanskim vrtovima rekao je da mu je “dužnost” bila povući se s čela Rimokatoličke crkve zbog krhkog zdravlja i napornih papinskih aktivnosti.

Knjiga intervjua s bivšim Papom naslovljena “Posljednji razgovori” bit će objavljena 9. rujna.

Papa Benedikt ostat će upamćen kao prvi papa našega doba koji se odrekao svoje službe, posvetivši se životu molitve i razmišljanja, “skriven od svijeta” u samostanu .

U knjizi “Posljednji razgovori”, koju su mnogi već proglasili duhovnom oporukom Benedikta XVI., prvi put u dvije tisuće godina dugoj povijesti kršćanstva jedan papa pravi bilancu svojega pontifikata i svojega života.

Komentiraj