NAKON PET MJESECI DORH je napokon podigao optužnicu protiv Banožića zbog prometne nesreće. Donosimo i kratku kronologiju otezanja

Autor:

11.11.2023., Osijek - Ministar obrane Mario Banozic sudjelovao je jutros u prometnoj nesreci u kojoj je poginula jedna osoba. Ministar je upravljao osobnim vozilom koje se sudarilo s kombijem. Vozac kombija je poginuo. Policijski očevid u tijeku Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Više od pet mjesci nakon što je zbog vožnje neprilagođenom brzinom usmrtio oca dviju djevojčica, napokon su dovršene ‘istražne radnje’ i bivši ministar obrane Mario Banožić je konačno optužen zbog izazivanja prometne nesreće.

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je 25. travnja 2024., podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1979.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa odnosno izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2., i 6. Kaznenog zakona.

Okrivljenog bivšeg ministra obarne Marija Banožića, kojemu DORH u objavi ne spominje ime, tereti se da je 11. studenoga 2023., oko 06:10 sati, kod Vinkovaca, izvan naseljenog mjesta, upravljao osobnim automobilom marke Nissan desnom prometnom trakom kolnika II. dionice državne ceste broj 55, iz smjera Vinkovaca prema Županji, protivno odredbi čl. 46. st. 1., čl. 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. toč. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera iako je bila smanjena vidljivosti zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru.

Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao.

Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj prometnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda, piše N1.

Donosimo i kratku kronologija otezanja

Podsjetimo, bivši ministar obrane Banožić 11. studenoga prošle godine svojim je terencem izazvao tešku prometnu nesreću i usmrtio oca dviju djevojčica, 40-godišnjeg Gorana Šarića.

S teškim ozljedama prevezen je u vinkovačku bolnicu, a potom u KBC Osijek, odakle je pušten na kućno liječenje.

Banožić je nakon nesreće dva tjedna bio u bolnici, no iz nje je izašao kao slobodan čovjek i nikome nije palo na pamet poslati ga u istražni zatvor. Štoviše, DORH, po vlastitom priznanju, nije imao pojma da je bivši ministar otišao kući iz bolnice.

Po izlasku iz bolnice Banožić je 29. studenog dao iskaz policiji, ali pod posebnim, strogo kontroliranim uvjetima. Neposredno pred Banožićev dolazak u zgradu Policijske uprave u Vinkovcima djelatnicima se branilo korištenje lifta kako bi bivši ministar bez čekanja, i da ga vidi što manje ljudi, mogao odmah ući u dizalo.

Navodno su neki policajci negodovali što za odlazak na više katove moraju ići pješice.

Prvog dana prosinca Banožić je snimljen kako u jednom ugostiteljskom objektu sjedi s bratićem šefa PU vukovarsko-srijemske.

Sporan je bio i detalj oko nalaza krvi u kojem je stajalo da je bivšem ministru Banožiću nakon prometne, koja se dogodila u subotu u 6:15, utvrđen 0.21 promil alkohola u krvi. U nalazu stoji da je krv izvađena u subotu u 6:47. Poteglo se tada pitanje o tome hoće li to odigrati ulogu na suđenju.

Ubrzo nakon završetka istrage policije i DORH-a premijer Andrej Plenković razriješio ga je dužnosti ministra obrane.

Na novinarske upite u kojoj je fazi predmet, vinkovački ODO je odgovarao aministrativno šturo.

“U svezi upita od 19. veljače 2024. vezano za prometnu nesreću od 11. studenog 2023., odgovaramo da je ovo državno odvjetništvo, nakon zaprimanja kaznene prijave PU Vukovarsko-srijemske, Postaje prometne policije Vinkovci, 21. prosinca 2023. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 44-godišnjeg okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iz čl. 227. st. 1., 2. i 6. Kaznenog zakona.

U navedenom je predmetu u tijeku istraga, odnosno provode se zakonom propisane radnje radi okončanja istrage i donošenja državnoodvjetničke odluke, o kojoj će, po donošenju konačne državnoodvjetničke odluke, biti objavljeno priopćenje.

Više pojedinosti i informacija Vam, sukladno zakonskim odredbama, nismo u mogućnosti dati“, odgovorio je ODO-a Vinkovci.

Nekoliko mjeseci nakon toga, predsjednik Zoran Milanović je u jednom od svojih predizbornih obraćanja preko Facebooka napisao: “Siguran sam da nema ni jednog prometnog prekršaja sa smrtnim posljedicama, s tako jasnim i čvrstim dokazima kakvi su u ovom slučaju, a za koji se toliko čeka s podizanjem optužnice”.

“Tu je policijski dio posla odrađen. Sve kasnije je koordinacija s DORH-om i nikad nismo komentirali istraživanja u tijeku. To nije posao politike“, rekao je nakon toga ministar Božinović.

Nakon toga DORH navodi da je u tijeku provođenje dokazne radnje prometno-tehničkog vještačenja “sukladno nalogu od 9. veljače 2024., kao i dopune tog vještačenja od 2. travnja 2024.”

Tako smo “samo” nakon 170 dana dočekali podizanje optužnice protiv Maria Banožića.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Condor Ito

prije 3 mjeseca

Slika i prilika ADZ-a!!! Kviz (oni će reći): 1. ŠTO JE TU SPORNO? 2. MOŽEMO ŠTO HOĆEMO! 3. TO JE NETEMA!

Avatar photo
Condor Ito

prije 3 mjeseca

Kviz, zašto neće biti osuđen?: 1. Otići će u zastaru 2. Nedostatak dokaza 3. Pomilovati će ga Predsjednik Zoran Milanović 4. Nešto treće.