Bijela kuća: SAD donosi nove, “oštre” sankcije Rusiji

Autor:

Pixabay

Američki predsjednik Joe Biden u petak će održati virtualni sastanak s čelnicima G7 i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te objaviti nove, oštrije sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće dan uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

“Sjedinjene Države će uvesti oštre sankcije glavnim sektorima koji (Vladimiru) Putinu donose prihode”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre na tiskovnoj konferenciji.

Ukrajina će biti glavna tema virtualnog sastanka na vrhu zemalja G7 u petak. Francuskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi, Njemačkoj, Italiji, Japanu i SAD-u pridružit će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Čelnici će razgovarati o tome kako dalje pomagati Ukrajini”, istaknula je Jean-Pierre.

No glasnogovornica nije rekla hoće li druge zemlje G7 pristati na nove američke sankcije.

Ove su sankcije posebno uperene protiv banaka i subjekata koji pomažu Moskvi da zaobiđe pakete sankcija uvedene nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022.

SAD će sankcionirati banke i rusku vojnu industriju te “aktere u trećim zemljama koji žele zaobići naše sankcije”, dodala je.

“Objavit ćemo i novu gospodarsku pomoć u energentima i vojnu kako bismo pomogli Ukrajincima da i ubuduće uspješno štite stanovnike od ruske agresije te kako bismo omogućili ukrajinskoj državi da osigura osnovne usluge poput struje i grijanja”, dodala je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.