BIH 21 “paradžemat” koji okuplja pristalice radikalnog tumačenja islama

Iako je većina zajednica muslimana (foto ilustracija) u Bosni i Hercegovini koje su djelovale izvan struktura službeno priznate Islamske zajednice ugašena, u toj zemlji još uvijek djeluje najmanje 21 takva skupina koja uglavnom okuplja zagovaratelje radikalnog islama, potvrdio je savjetnik poglavara IZ u BiH Muhamed Jusić prema banjolučkim “Nezavisnim novinama”.

Islamska zajednica u BiH je 2016. pokrenula proces čiji je cilj bio raspuštanje svih “paradžemata” odnosno neformalnih zajednica muslimanskih vjernika koje su uglavnom predvodili samozvani imami.

Taj je proces potaknut procjenom da takve zajednice predstavljaju rasadišta radikalnih islamskih uvjerenja koja su protivna vjerskoj doktrini kakvu zastupaju sunitski muslimani u BiH.

Iz ovakvih paradžemata novačeni su i vejrnici iz BiH kako bi se pridružili terorističkim skupinama poput Islamske države (IS) u Siriji i Iraku.

“Inicijativa razgovora s pojedincima i skupinama koje organizuju vjerski život izvan okvira IZ u BiH bez valjane pravne osnove za to, urodila je plodom. Kada je inicijativa pokrenuta imali smo 67 takvih skupina, da bi njihov broj danas bio sveden na 21”, kazao je Jusić.

Pojasnio je kako to znači da su vjerski objekti kojima su se koristili članovi paradžemata tijekom procesa integracije u strukture zakonite Islamske zajednice postali njezino vlasništvo odnosno dio zaklade a reisul-ulema priznat je kao autoriret koji imenuje imame u takvim ranije izdvojenim zajednicama.

To automatski znači i primjenu svih propisa IZ u BiH.

“Niti jedna skupina se nije mogla integrirati u IZ u BiH, a da nije prihvatila pravni okvir i pravila Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”, kazao je Jusić.

Tvrdi kako informacije koje imaju u IZ u BiH ukazuju da većina vjernika koji se okupljaju u paradžematima koji su odbili samoraspuštanje ili integraciju u zakonite strukture zapravo nisu zagovornici ideologija nasilnog terorizma, niti javno potiču na nasilje no vjeru i dalje razumijevaju i prakticiraju “na sebi svojstven način, koji odudara od islamske tradicije Bošnjaka”.

“IZ u BiH će se ovom pojavom i dalje baviti na način da će sa svim pojedincima koji nastupaju u ime islama voditi dijalog i ljubomorno čuvati tradicionalno islamsko učenje na ovim prostorima. Istodobno ćemo svaki ekstremizam, širenje mržnje i militantnost osuđivati bez obzira na to od koga dolazio i nikada nećemo praviti podjelu na ‘dobre i loše’ ekstremiste, na one ‘naše’ koje toleriramo i ‘njihove’ koje osuđujemo, kako se, nažalost, sve češće čini u bosanskohercegovačkom društvu”, kazao je Jusić.

Komentiraj