Beroš: “Osobna odgovornost je ključna, jer je nemoguće sve kontrolirati”

Nacionalni stožer danas je zabilježio najveći porast oboljelih od početka pandemije u Hrvatskoj. Osim nacionalnih brojki, zagrebački stožer također bilježi veliki skok oboljelih. Sve je to doprinijelo uvođenju strožih epidemioloških mjera i kontrola koje stupaju na snagu od sljedećeg tjedna.

Iako još uvijek nisu poznate najnovije mjere, može se naslutiti po najavama da nas očekuje nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom, kao i dodatna ograničenja.

Pandemija koronavirusa danas je bila tema na Vladi, a premijer Andrej Plenković je izrazio zabrinutost, rekavši kako je virus ozbiljna prijetnja za zdravlje i živote ljudi.

Kompletnu situaciju komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je nakon završenog sastanka Nacionalnog stožera sa zagrebačkim naglasio kako se ide sa novim mjerama, ali da se zatvaranje gospodarstva želi izbjeći pod svaku cijenu.

O sastanku sa zagrebačkim Stožerom rekao je: “Zbog rasta je sastanak bio važan, to je nastavak komunikacije.”

“Mjere moraju biti selektivne, ali Zagreb je premali da bi se propisivale mjere za pojedine četvrti. Bitno je da gradski Stožer ima relevatne informacije o zbivanjima u pojedinim četvrtima koje su mogući izvor zaraze”, rekao je o mogućnosti selekcije lokacije vezano uz nove mjere.

Obvezno nošenje maski u zatvorenom prostoru

“Jedan dio tih mjera su i danas na snazi. Prvenstveno u trgovinama i javnom prijevozu, ali to će se proširiti na ostale zatvorene prostore i otvorne, u onoj mjeri u kojoj je potrebno”, rekao je Beroš u razgovoru za N1 i pojasnio kako se svakako misli na bilo koji vanjski prostor u kojem se nalazi veći broj građana, poput reda za poštu, banku, bankomat i slično.

Osobna odgovornost najvažnija

“Kontrole će biti pojačane, ali niti jedna zemlja na svijetu ne može sve kontrolirati, s toga apeliram na javnost kako je osobna odgovornost ključna”, rekao je Beroš i dodao kako moramo imati na umu da se zaštitne maske nose radi drugih.

Nema eksponencijalnog rasta

“Nema znakova eksponencijalnog rasta. Ako se budemo neodgovorno ponašali, brojka može rasti. Vidjeli smo na primjeru Popovače, tamo je mogao biti samo jedan zaraženi koji je inficirao preko 95 ljudi. Moguće je i značajnije širenje virusa i zato naglašavamo potrebu osobne odgovornosti”, naglasio je.

 

Komentiraj