Belgijski parlament sazvao je izvanrednu sjednicu zbog zakašnjele reakcije na pojavu kontaminiranih jaja a Europska komisija priznaje da joj nisu poznati stvarni razmjeri problema, izvijestili su u ponedjeljak europski mediji.

Zastupnici su u srijedu pozvali u parlament ministra poljoprivrede Denisa Ducarmea i ministricu zdravstvene skrbi Maggie De Block kako bi od njih zatražili objašnjenje zašto je vlastima trebalo više od mjesec dana da upozore javnost na potencijalno toksična jaja, piše u ponedjeljak informativni portal EUobserver.

Glasnogovornica belgijske agencije za hranu priznala je u subotu da su za “potencijalni problem” pojave krajnje toksičnog insekticida fipronila u jajima znali već početkom lipnja.

Fipronil je sredstvo za suzbijanje buha, krpelji i uši ali se ne smije primjenjivati na životinjama koje se koriste u prehrani ljudi.

Pojedini su supermarketi u srpnju uklonili jaja iz frižidera ali su druge zemlje Europske unije o kontaminaciji obaviještene tek krajem tog mjeseca.

Jaja su kontaminirana fipronilom na tri poljoprivredna gospodarstva u Nizozemskoj, te u Njemačkoj. U međuvremenu su s polica supermarketa u Nizozemskoj uklonjeni milijuni kontaminiranih jaja, napominje EUobserver.

Prošlog su vikenda Nizozemska i Njemačka izvijestile da su osim u Belgiju jaja izvezena i u Švedsku, Švicarsku, Francusku i Veliku Britaniju.

U Nizozemskoj je u sklopu preventivnih mjera već usmrćeno između 300 i 350 tisuća kokoši.

“Jako pozorno pratimo što se događa na tom planu”, kazala je u ponedjeljak glasnogovornica Europske komisije Anna-Kaisa Itkone.

Naglasila je da je moguće utvrditi mjesto proizvodnje i lanac isporuke za sva jaja ali u Komisiji istodobno priznaju da im nisu poznati pravi razmjeri problema kontaminacije.

EK nema ovlasti preporučiti sigurnosne mjere niti naložiti povlačenje jaja s tržišta ali upravlja sustavom upozorenja o potencijalno štetnim namirnicama.

“Naš je posao dostavljati informacije kad god je riječ o proizvodima koji su u slobodnoj prodaji na našem unutarnjem tržištu”, kazala je novinarima u ponedjeljak druga glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Vlasti zemalja članica u najboljoj su poziciji da izdaju preporuke, dodala je.

“Da bismo dobro obavljali svoj posao, moramo dobiti informacije od zemalja članica kako bismo ih pustili u opticaj unutar sustava – i to smo i učinili”, dodala je, sugerirajući time da pojedine zemlje, poput Belgije, ne slijede točno proceduru.

Nizozemski i belgijski tužitelji istražuju zašto se i kako toksični insekticid uopće pojavio u jajima i kako je moguće da su u nekoliko zemalja kontaminirana jaja tjednima nakon toga bila u prodaji.

Komisija pokušava utvrditi razmjere problema pa su pokrenuti razgovori sa stručnjacima zemalja članica. Razgovori na političkoj razini zasada nisu u planu, napominje EUobserver.

“U kontaktu smo s nadležnim tijelima zemalja članica. Naš je prioritet voditi računa o tome da vlasti zemalja EU u skladu sa svojom odgovornošću precizno obavještavaju potrošače o tome što se događa”, istaknula je Itkonen.

Komentiraj