fah

Bayer priprema novu ponudu za Monsanto

Njemačka farmaceutska i kemijska grupa Bayer sprema se po četvrti put povećati ponudu za preuzimanje američkog proizvođača sjemenja i pesticida Monsanto, objavili su mediji.

Bayer će za Monsanto ponuditi 129 dolara (115 eura) po dionici, u usporedbi s 127,5 dolara predloženih prošlog tjedna, objavio je u utorak na internetskoj stranici njemački regionalni list Rheinische Post.

Iz američke su kompanije 5. rujna potvrdili da su dobili ponudu od 127,5 dolara i da vode “konstruktivne pregovore” s Bayerom. Napomenuli su ipak da razmatraju i druge prijedloge.

Bayer je dao prvu gotovinsku ponudu u svibnju, u visini 122 dolara po dionici, koju je Monsanto odbacio kao “nepotpunu i financijski neprimjerenu”. U drugoj je ponudi njemačka kompanija povisila cijenu na 125 dolara po dionici.

Spajanjem tih dviju tvrtki nastao bi novi globalni lider u segmentu genetski modificiranog sjemenja i pesticida.

U sklopu najnovijeg prijedloga Bayer će također udvostručiti naknadu Monsantovim dioničarima za slučaj da regulatori ne odobre predloženo spajanje – na tri milijarde dolara, navodi  Rheinische Post.

Predloženo spajanje uznemirilo je neke poljoprivrednike koji se boje moćne pozicije spojene kompanije na tržištu sjemenja i pesticida dok protivnici genetski modificirane hrane u Europi strahuju od Monsantova utjecaja na Starom kontinentu.

Komentiraj