Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar obrazovanja Pavo Barišić u utorak je kazao kako se na njega i njegov znanstveni dignitet vrše ‘ponovni neutemeljeni napadi’.

“Nije bilo osnove za „naknadno“ stavljanje na dnevni red Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju prijave iz 2011. godine koja je pravodobno bila riješena. Nadležna etička tijela Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu odbacila su navedenu prijavu još prije šest godina kao neosnovanu”, poručio je Barišić u priopćenju.

Dodao je kako pojedini mediji i novinari pokušavaju nametnuti dojam da se predmet rješava tek sada. “Nedvojben je bio zaključak mjerodavnih etičkih tijela da se u mom slučaju ne radi o „plagijatu ni o njegovim pojavnim oblicima“”, dodao je poručujući kako je bivši predsjednik Odbora za etiku, akademik Vlatko Silobrčić, zlorabio to visoko etičko tijelo.

“Nakon što je prijava odbačena, a tiskarska omaška u drugom izdanju mojega teksta otklonjena već 2010., dakle prije nego što je i prijavljena, Odbor za etiku posegnuo je „naknadno“ nakon mojega imenovanja za ministra znanosti i obrazovanja za prijavom za već „presuđenu stvar“”, poručuje nadalje Barišić podsječaćuči kako se ne može ponavljati suđenje za ono o čemu je već donesena presuda.

“Na ovoj odgovornoj dužnosti poštovat ću i uvažavati različite stavove temeljene na činjenicama i u tome me ništa neće pokolebati”, zaključio je.

Komentiraj