Bajkovita kraljevska čipka – tema festivala čipke u Lepoglavi

Bajkovita kraljevska čipka glavna je tema ovogodišnjeg 23. međunarodnog festivala čipke koji će se u Lepoglavi održati od 13. do 15. rujna, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Klubu Europa media varaždinskog HNK.

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo je kako je čipkarstvo najveća ljepota, kvaliteta i vrijednost koju lepoglavski kraj ima.

“Ove ćemo godine imati čipku iz 16 zemalja iz cijeloga svijeta i 11 čipkarskih središta iz Hrvatske pa s ponosom možemo reći da je Međunarodni festival čipke najveći festival takve vrste u Hrvatskoj”, rekao je Škvarić i dodao da se ove godine navršava deset godina otkako je lepoglavsko čipkarstvo uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne zaštićene kulturne baštine.

Bogat trodnevni program najavio je predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava Dejan Bjelivuk posebno istaknuvši da će se prvi put na Festivalu predstaviti i čipke iz Južne Amerike.

“Startamo u petak, 13. rujna, kad se otvaraju Dani europske baštine, a otvorenje Festivala počet će u 19 sati, nakon čega slijedi razgledavanje izložbi i vatromet”, rekao je Bjelivuk.

Subota je već tradicionalno rezervirana za Dan zemlje partnera, a ove je godine to Španjolska koja će se predstaviti i svojim kulturnim programom.

Na Sajmu tradicijskih rukotvorina predstavit će se baština iz cijele Hrvatske, a nedjelja donosi nastupe KUD-ova iz cijele Lijepe naše.

Vrijedi istaknuti da će u lepoglavskom Domu kulture te u prostoru Pavlinskog samostana biti upriličena izložba na kojoj će biti prikazane instalacije na temu bajkovite kraljevske čipke. Između ostalog moći će se vidjeti haljine napravljene od inox žice s tradicionalnim motivima lepoglavske čipke, zatim ukrasi za kosu i nakit, a prvi put bit će prikazana simbioza lepoglavske čipke i samoborskog kraluša. Usto, bit će izložene i neobične krinoline napravljene od bijelog platna na kojem je tiskan motiv lepoglavske čipke.

Tijekom tri dana 23. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi održavat će se i brojne radionice i predavanja te popratna kulturno-zabavna događanja, a najavljen je i veliki mimohod svih sudionika, uz pratnju puhačkog orkestra i članova KUD-ova.

Festival će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te ministarstava kulture, turizma, poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, a pokrovitelji su i Varaždinska županija, županijska Turistička zajednica i Grad Lepoglava.

Komentiraj