Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) u utorak je priopćenjem upozorila građane na prevare na društvenoj mreži Facebook, gdje se objavljuju lažne nagradne igre koje zahtijevaju da građani fotografiraju svoju osobnu iskaznicu ili daju druge osobne podatke.

“Tijekom kolovoza AZOP je zaprimio veliki broj upita i predstavki građana koji su koristeći facebook dali svoje osobne podatke, kao i fotografije osobnih identifikacijskih dokumenata, u svrhu provedbe lažnih nagradnih igra putem lažnih facebook stranica Arena Centra Zagreb, Westgate Shopping City-a, City Centra one, Konzuma, Huawei-a, INA Gas station-a i Lukoil-a”, priopćili su iz AZOP-a pozivajući na pojačan oprez u davanju osobnih podataka drugima, osobito putem interneta.

“Mole se građani da s osobitom pažnjom i odgovorno postupaju sa svojim osobnim podacima te da ih ne prosljeđuju nepoznatim osobama, kao i osobama čiji identitet nije moguće prethodno utvrditi. U konkretnim situacijama upućujemo da se prethodno prije bilo kakve dostave ili otkrivanja svojih osobnih podataka provjeri vjerodostojnost internetskih stranica i društvenih mreža, kao i vjerodostojnost samih nagradnih igara”, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj