Autentični Zagreb na slikama i karikaturama prvi put u javnosti

‘Zagreb / Grad. Ljudi. Život.’ do 10. studenog u muzeju grada zagreba

U Muzeju grada Zagreba do 10. studenog otvorena je izložba ‘’Zagreb / Grad. Ljudi. Život.’’, na kojoj će se prvi put u javnosti moći vidjeti većina od oko 170 eksponata, slika, grafika, karikatura. Izložba je iz fundusa Muzeja grada Zagreba i, kako kaže autorica Željka Kolveshi, muzejska savjetnica i odnedavno umirovljena voditeljica Zbirke slikarstva, grafike i primijenjene grafike u Muzeju, predstavlja tek jedan segment života Zagreba i njegovih stanovnika. Prema izboru likovnih prikaza grada i portreta znanih i manje poznatih Zagrepčana višestruko svjedoči o kulturno-povijesnoj baštini grada. Pored slika i crteža na izložbi se iz istog razloga nalaze i karikature o Zagrebu, čije mjesto u muzeju pobija njihovu kratkotrajnu namjenu, pa čak i efemerilije zagrebačke svakodnevice kao što su likovno oblikovane tiskanice Gradske plinare ili pak nacrti za promociju i oglašavanje poduzetnog vlasnika tvornice.

Autorica izložbe kaže:

“Izbor slika iz fundusa Zbirke obuhvaća, uz neznatna odstupanja, djela nastala u 20. stoljeću. Izložba otkriva djela iz muzejskog depoa koja su do ove prilike ostala nepoznata, ili već poznata djela interpretira u drugačijem kontekstu od onoga na dosadašnjim izlaganjima. Također, istražuje kako su umjetnici nastojali uhvatiti bit Zagreba u svom radu. Predstavljanje pojedinih umjetnina oživljeno je zanimljivostima vezanima uz autorski odabir neke od zagrebačkih veduta i osoban doživljaj umjetnika, kao i onima vezanima uz privatne i profesionalne sudbine portretiranih osoba, veze naručitelja i autora te ponekad, kada se to moglo utvrditi, i okolnosti koje su spojile portretiste i njihove modele, izvorne vlasnike slika i sve one sljedeće, legitimne nasljednike, vlasnike darovanih slika, pa i vlasnike neželjenih slika. Te male gradske priče postaju neizostavno komplementarne slikama u pokušaju kreiranja kolektivne memorije Zagreba u širokom spektru interesa Muzeja grada Zagreba za ljude koji čine život grada.”

Zanimljivo je da je autorica izložbe povezala prošlost i sadašnjost nekih simbola Zagreba, kao što su zgrada HDLU-a ili Gradska kavana, a na izložbi se mogu vidjeti i karikature Ice Voljevice koje je Muzeju dala njegova obitelj, a koje savršeno konstruiraju zagrebačku svakodnevicu.

“Cilj izložbe je predstaviti Zagreb. U prvom planu je Zagreb i motivi Zagreba, a uvijek je u fokusu i kulturno-povijesni kontekst. Koncentrirala sam se na moment u prošlosti i autora – nije svejedno kad je neki motiv nastao. Izložbom se pokazuje kako se kroz zadane okolnosti, dakle iz predmeta iz fundusa, može pokazati bit jednoga grada, kao što govori naslov izložbe. Osim predmeta iz fundusa posjetitelji mogu pročitati priče, legende, a ima i puno citata kao autentičnih dokaza moje interpretacije. Na izložbi se prvi put mogu vidjeti i neka djela Vlahe Bukovca, portreti zagrebačkih gradonačelnika primjerice, a opus tog umjetnika u posljednje vrijeme prolazi revalorizaciju. Ti su portreti iz nekog razloga ostali zaboravljeni u našem fundusu pa smo ih sad prikazali.”

Autorica Željka Kolveshi pojasnila je što nju najviše inspirira kod Zagreba:

“Najviše me inspirira pitoresknost svakodnevnog života u Zagrebu. Budući da sam voditeljica ove Zbirke u MGZ-u bila više od četiri desetljeća, većinu djela koja će se moći vidjeti na izložbi sama sam prikupila. Ono što me muzeološki definira jest da se istražuje autentičnost Zagreba, jer inače takvo djelo nije za našu zbirku ni za naš muzej.”

Komentiraj