Napadi na azilantske centre u Austriji mogli bi se udvostručiti ove godine, pokazuju podatci austrijske vlade objavljeni u subotu.

U prvoj polovini 2016. zabilježena su dvadeset četiri napada, a u čitavoj 2015. bilo ih je 25, rekao je ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka reagirajući na parlamentarnu istragu.

Riječ je o izgredima od podmetanja požara do napada kiselinom i bacanja kamenja kroz prozor do ispisivanja rasističkih i nacističkih grafita i govora mržnje na društvenim mrežama.

Albert Steinhauser, zastupnik oporbene Stranke zelenih koji je vodio istragu, optužio je za porast broja napada “žučnu političku raspravu o tražiteljima azila”.

“Ako u politici vlada ozračje nesnošljivosti … onda nije čudo da neki misle kako su takvi napadi opravdani”, rekao je Steinhauser.

Austrija je lani zabilježila rekordnih 90.000 zahtjeva za azil, što je jedna od najviših stopa po glavi stanovnika u Europi.

Postoji bojazan da će priljev izbjeglica osnažiti austrijsku Slobodnjačku stranku (FPOe, krajnja desnica), kao što je osnažio slične stranke diljem Europe.

Po anketama Norbert Hofer, predsjednik FPO-a izjednačen je s neovisnim kandidatom zelenih Alexanderom Van der Bellenom uoči ponovljenih predsjedničkih izbora koji će se održati 4. prosinca.

Ako pobijedi na izborima, Hofer će biti prvi predsjednik neke europske države s krajnje desnice od 1945.

Komentiraj