AUSTRALIJA Vatikanski ministar financija George Pell optužen za pedofiliju

Hina

Kardinal George Pell, vatikanski ministar financija, najistaknutija ličnost Katoličke Crkve u Australiji, optužen je za seksualno zlostavljanje djece. Optužbe su povezane sa starim incidentima. Policijska povjerenica Shane Patton otkrila je da je prijavu protiv kardinala podnijelo više osoba.

Kardinal Pell opetovano odbacuje optužbe.

“Veselim se tome što ću konačno doći pred sud”, rekao je novinarima u Vatikanu.

“Nevin sam, optužbe su lažne. Cijela mi je ideja seksualnog zlostavljanja odvratna”, kaže.

Požalio se da je tijekom dvogodišnje istrage bio žrtva “nemilosrdnih napada na njegov karakter”, koji su se često pojavljivali i u medijima.

Kako kaže, papa mu je odobrio da ode na dopust kako bi se branio od optužbi. Najviši predstavnik Katoličke Crkve u Australiji, 76-godišnji prelat ujedno je i treći čovjek Svete Stolice za koju obnaša dužnost ministra financija, te stoga najviše pozicionirani uglednik Crkve prozvan u aferi pedofilije.

U Rimu ga je u listopadu ispitivala australska policija. Pell je pozvan 18. srpnja pred prvostupanjski sud u Melbourneu kako bi bio saslušan.

Kad su se prvi puta pojavile optužbe protiv Pella, papa Franjo je prošle godine rekao da će pričekati da australsko pravosuđe napravi prve korake kako bi donio svoje stajalište o Pellu dodavši da njegovom glavnom financijskom savjetniku ne bi trebali suditi mediji.

Komentiraj