Ministri vanjskih poslova iz jugoistočne Azije pozvali su u subotu Sjevernu Koreju na suzdržanost i zaustavljanje raketnih pokusa koji prijete miru i stabilnosti u toj regiji.

Ministri desetočlanog Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) izrazili su “veliku zabrinutost zbog eskalacije napetosti na Korejskom poluotoku” nakon nedavnih raketnih pokusa Pjongjanga.

“To ozbiljno prijeti miru, sigurnosti i stabilnosti u regiji i svijetu”, priopćili su ministri. “Snažno pozivamo (Sjevernu Koreju) da odmah i u potpunosti počne poštovati svoje obaveze u skladu sa svim relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a”.

“Ponavljamo našu potporu potpunoj, provjerljivoj i nepovratnoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka mirnim putem, pozivamo na suzdržanost i naglašavamo važnost stvaranja uvjeta za dijalog u svrhu smirivanja napetosti”, dodali su ministri.

Sjeverna Koreja prošlog je petka ispalila interkontinentalnu balističku raketu koja je preletjela oko 1000 kilometra prije no što je pala u more japanskog isključivog gospodarskog pojasa.

 

Komentiraj