Art-kino obilježava Međunarodni dan žena Ženijalnim danima

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Art-kino u Rijeci pridružuje se obilježavanju Međunarodnog dana žena programom Ženijalni dani s filmovima o snažnim ženama i njihovim izazovima u suvremenom društvu, a tijekom ožujka se pokreće ciklus filmova Martina Scorsesea a na kraju mjeseca kino izlazi izvano dvorane, na obližnje parkiralište, gdje će se prigodno prikazati film “Američki grafiti”, najavljeno je iz Art-kina.

Na programu Ženijalnih dana, koji se priređuju petu godinu za redom, od 8. do 10. ožujka, su filmovi “Halla ide u rat” redateljice Benedikt Erlingson te dva domaća filma “Lada Kamenski” u režiji Sare Hribar i Marka Šantića i “Dom” Darija Pleića.

Ubrzo nakon Ženijalnih dana, 12. ožujka, počinje prikazivanje još jednog filma o snažnoj ženi, “Voljeni” brazilskog redatelja Gustava Pizzija, ode o majkama iz radničke klase. Od novih filmova u programu za ožujak Art-kino izdvaja horor “Mi” Jordana Peelea s Lupitom Nyong’o i Winstonom Dukeom u glavnim ulogama.

Filmovi Martina Scorsesea, počinju se prikazivati srijedama od 13. ožujka s “Dobrim momcima”. Sljedećih tjedana prikazat će se još šest njegovih klasika.

U sklopu Dana frankofonije od 18. do 20. ožujka prikazuju se dokumentarni film “Biti i imati” o učiteljima na kraju svog radnog vijeka koji se prisjećaju bogatog i osebujnog iskustva rada u školstvu, zatim igrani film “Veliki umovi” o nemilosrdnom učitelju francuskog jezika koji zbog nepromišljene oklade prihvaća posao u školi jednog problematičnog pariškog predgrađa te, naposljetku, drama “Hayat”, koja prati priču autobusa s dvadesetak putnika na putu od Tangiera do Agadira.

“Američki grafiti” prikazat će se s prvim znacima proljeća, 30. ožujka na parkiralištu Beretich, iza zgrade Art-kina.

Komentiraj