Antirasizam jača, najgledaniji film na Netflixu je “Tajni život kućnih pomoćnica”

Prema top listi najgledanijih filmova na Netflixu u Americi koja je objavljena u četvrtak, 4. lipnja, prvo mjesto zauzeo je film „Tajni život kućnih pomoćnica“ (The Help) redatelja Tatea Taylora iz 2011. godine. Film je temeljen na istoimenoj knjizi Kathryn Stockett iz 2009. godine i bio je kino hit sa zarađenih 216 milijuna dolara u kinima diljem svijeta. Ujedno, film je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma dok je glumica Viola Davies bila nominirana za Oscara za sporednu ulogu u tom filmu. U ovoj drami Emma Stone glumi djevojku koja želi postati spisateljica te intervjuira tamnopute kućne pomoćnice koje joj pričaju kako je to raditi za bogate južnjačke obitelji u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Nema nikakve sumnje da su trenutni događaji u Americi, nakon ubojstva Georga Floyda i antirasističkih demonstracija, potakli Amerikance da gledaju filmove s antirasističkom porukom pa je tako „Tajni život kućnih pomoćnica“ postao najgledaniji na Netflixu.

Međutim, to je izazvalo reakcije mladih novinara i spisatelja koji tvrde kako to nije film koji trebate gledati kako bi pojmili rasizam u Americi. Filmska novinarka Rebecca Theodore-Vachon napisala je na Twitteru „Zadnja stvar koja narodu sada treba je gledanje filmova o ‘rasnoj pomirbi’ kao što je ‘Tajni život kućnih pomoćnica’. Ako trebate listu crnačkih filmova, tamnoputi filmski kritičari rado će vam predložiti neke stvarno dobre“. Filmski kritičar Ira Madison III napisao je „Budite tako dobri i uklonite ‘Tajni život kućnih pomoćnica’ s Netflixa“. Spisateljica Ashly Perez boji se da bi popularnost ovog filma mogla dovesti do gledanja ostalih filmova na temu rasne pomirbe kao što je „Prioča o prvaku“ (The Blind Side) sa Sandom Bullock u glavnoj ulozi. „Nemojte gledati jebeni ‘Tajni život kućnih pomoćnica’, gledajte bilo što osim tog filma. Netflix nudi tri filma Ave DuVernay: Za Oscara nominirani dokumentarac ’13TH’, za Oscara za najbolji film nominirana ‘Selma’ i Emmyjem nagrađeni ‘When They See Us’“, objavila je Ashley Perez.

Ujedno, Viola Davies je prije dvije godine u intervjuu za New York Times izjavila da joj je žao što je glumila u tom filmu. Ne zbog redatelja, ne zbog glumačke ekipe, već zbog načina na koji su prikazane tamnopute kućne pomoćnice, odnosno tvrdi da se nije čuo njihov glas. Ona nije u filmu čula kako su se kućne pomoćnice osjećale 1963. godine kada su radile za bijelce, a to je bila tema filma.

Komentiraj