Ante Radonić: “Prve uzorke s Marsa najranije ćemo imati 2031. godine”

NASA-in rover Perseverance, koji je sletio na Mars, krenuo je u potragu za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom planetu.

Istraživanje Marsa traje još od izuma teleskopa u 17. stoljeću, a najnovija, i do sada najsloženija misija u kojoj sudjeluje veliki međunarodni tim stručnjaka, trebala bi biti i jedan od koraka koji vode prema konačnom cilju – slanju ljudi na Mars.

Ante Radonić, komentator istraživanja svemira u subotu je za Dnevnik HRT-a rekao da nikada dosad nismo imali mogućnost pratiti što se sve događa do zadnjeg časa. “Makar smo o sve pratili sa zakašnjenjem jer radiosignali putuju brzinom svjetlosti i treba im vremena da dođu do nas”, kazao je.

Kao točka slijetanja odabran je krater “Jezero”. Nazvan je, objašnjava Radonić, prema općini u BiH jer tamo postoji reljef koji donekle sliči ovom na Marsu. “Tamo imate rijeku koja se ulijeva u jezero, iz jezera ide dalje. Na Marsu imate krater koji je nekada bio jezero, gdje se jedna rijeka s jedne strane ulijevala, a s druge strane jedna odlazila”, dodao je.

Ante Radonić. Photo: Robert Anic/PIXSELL

 

Rover Perseverance ima 25 kamera, ima dva mikrofona, teži više od tona. Po prvi puta smo sa Zemlje na Mars poslali i dron. “On je tehnološki demonstrator, u zadnji čas je dodan. On je ispod trupa rovera. Jučer su dobili signale od malog helikoptera da je on u dobrom stanju. Sad će mu puniti baterije. Negdje u travnju će taj mali helikopter biti spušten ispod trupa, onda će se rover udaljiti 100 metara dalje na sigurno mjesto da se napravi pokusni let. To će biti letovi do visine od 10 metara. Ako se pokaže da to dobro funkcionira, onda će jednog dana takvi mali dronovi biti izviđači, ići će tamo gdje rover ne može pristupiti”, objasnio je.

Rover će tijekom misije prikupljati uzorke, spremati ih u epruvete, a u konačnici bi to sve trebalo transportirati na Zemlju. “Taj san znanstvenici sanjaju desetljećima, to je jako komplicirano i skupo. Najranije će lansiranje dvije letjelice biti za pet godina, a uzorci bi na Zemlju najranije stigli 2031. godine”, kazao je.

Na kraju je poručio da je teoretski moguće naći tragove života, ali smatra da su šanse jako male da je takav život ikad postojao.

Komentiraj