FaH

ANGLIKANSKI ČELNIK: ‘2016. obilježena strahom i podjelama’

Čelnik Anglikanske crkve rekao je u nedjelju tijekom svoje božićne mise kako je 2016. “preplavila čovječanstvo strahom i podjelama” što je Nigel Farage, koji se zalagao za Brexit kritizirao kao negativizam.

Justin Welby, nadbiskup Canterburyja, rekao je kako su vrijednosti svijeta “na krivom mjestu”, a da gospodarski, tehnološki i napredak komunikacije nisu donijeli pravdu.

Istaknuo je kako je tjeskoba modernih vremena pokazala da povjerenje i vjerovanje u materijalizam nije uspjelo.

Welby je duhovni vođa Anglikanske crkve i globalne zajednice više od 85 milijuna anglikanaca. Svoju božićnu misu održao je u canterburyjskoj katedrali na jugoistoku Engleske.

“Kraj 2016. dočekujemo u drukčijem svijetu – manje predvidljivim i sigurnim, preplavljenim strahom i podjelama”, rekao je Welby.

“Neizvjesnost u vrijeme velikog, no daleko od raširenog blagostanja je znak da je naša vjera usmjerena na pogrešne stvari”, istaknuo je anglikanski čelnik, dodavši kako nepouzdanost našeg svijeta i osjećaja pokazuje da su nam vrijednosti na krivom mjestu.

“Gospodarski, tehnološki i komunikacijski napredak nije doveo do ekonomske pravde. Nije nam donio slavu”, zaključio je Welby.

Nadbiskup nije spomenuo određene događaje. Međutim, njegove opaske dolaze na kraju godine u kojoj su glasovanje za Brexit i izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika prkosili očekivanjima.

Nigel Farage, vođa kampanje za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, kritizirao je Welbyjeve poruke.

“Sretan Božić. Ignorirajte sve negativne poruke canterburyjskog nadbiskupa i imajte divan dan”, napisao je Farage na svom Twitter profilu.

Komentiraj