Američki predsjednik Biden i turski predsjednik Erdogan dogovorili ulogu Turske u povlačenju vojske iz Afganistana

Američki i turski predsjednik dogovorili su se na ovotjednom sastanku da će Turska imati vodeću ulogu u osiguravanju aerodroma u Kabulu u trenutku povlačenja vojske SAD-a iz Afganistana, rekao je u četvrtak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Međutim, Joe Biden i Recep Tayyip Erdogan nisu na tom sastanku  uspjeli razriješiti dugotrajno pitanje turske kupnje ruskih obrambenih sustava S-400, rekao je Sullivan, što je bio oštar spor nakon kojeg su zahladili odnosi između dvije NATO saveznice.

Rekao je da će se dijalog po tome pitanju nastaviti.

“Čelnici su se jasno obvezali da Turska ima vodeću ulogu u osiguravanju međunarodnog aerodroma Hamid Karzai, a trenutno radimo na provođenju toga plana”, rekao je Sillivan.

Dodao je da SAD ozbiljno uzima zabrinutost po pitanju potencijalnog talibanskog napada na međunarodne misije u Afganistanu.

Američko povlačenje iz Afganistana službeno je počelo 1. svibnja.

Taj je datum u mandatu Donalda Trumpa bio dogovoren s talibanima kao rok za potpuno povlačenje, ali ga je predsjednik Joe Biden kasnije odredio kao početak povlačenja koje bi trebalo završiti do 11. rujna, 20. obljetnice napada na SAD.

Komentiraj