Američke obitelji moraju birati između osiguranja doma i životnog standarda

Autor:

Foto: Library of Congress, Unsplash

Kako se ekstremni vremenski uvjeti umnožavaju, pružatelji osiguranja domova u SAD-u ubrzano podižu stope tjerajući mnoge obitelji u ozbiljne financijske nevolje.

Gretchen Bradford odlučila je ove godine ne plaćati osiguranje kuće. Ova 59-godišnjakinja cijeli je život proživjela u New Orleansu, koji se nalazi na obali Meksičkog zaljeva u Louisiani, u zoni koju stručnjaci za klimu nazivaju Hurricane Alley zbog razornih oluja – uključujući uragan Katrina 2005. – koje se redovito obrušavaju na njegove obale.

Živi u kući koju su njezini roditelji kupili 1958., dragocjenoj imovini koju je, nakon svakog uragana, postalo sve skuplje zaštititi osiguranjem kuće. Godine 2021. plaćala je 3035 dolara godišnje. Nakon što je njezin osiguravatelj prestao izdavati nove police u njezinom susjedstvu, 2022. godine, ponuda koju je dobila bila je više nego utrostručena od tog iznosa i vrijedila je 9876 dolara, iznos koji si nije mogla priuštiti.

“Plaćanje osiguranja značilo bi oduzimanje hrane na mom stolu, trenutno”, kaže Bradford, koja se oslanja na invalidninu za svoje prihode. “Ne mogu uzgojiti novac na drveću. Nemam ga. Dakle, ne znam što drugo učiniti.”

Bradford nije sama u svojoj nevolji. U cijeloj zemlji cijene osiguranja domova rastu, dok tvrtke podižu stope i ograničavaju pokriće, djelomično reagirajući na posljedice češćih ekstremnih vremenskih prilika, koje znanstvenici pripisuju klimatskim promjenama.

Deseci manjih osiguravatelja propali su, nesposobni izdržati šok višestrukih katastrofa vrijednih milijarde dolara. U državama koje su teško pogodile oluje, šumski požari i poplave, poput Kalifornije, Floride i Louisiane, neki veliki osiguravatelji potpuno su prestali pisati nova pravila.

Tvrtke kažu da preokret odražava ogroman broj zahtjeva u posljednjih nekoliko godina, rastuće troškove popravaka naglašene inflacijom i rastuće rizike u godinama koje dolaze, kako se katastrofe izazvane klimatskim promjenama množe.

Očekuje se da će u cijeloj zemlji premije porasti za 9% ove godine na prosječnih 1784 USD na nacionalnoj razini, nakon skoka od 7% u 2022., prema Insurifyju, mjestu za usporedbu osiguranja.

Povećanja su daleko veća u najugroženijim mjestima, kao što je Louisiana, gdje Insurify procjenjuje da troškovi osiguranja doma u prosjeku iznose više od 5000 dolara godišnje, što je više od 65% više od 2021.

Kriza je iznudila dramatično širenje planova koje podupire država, a koje financiraju porezni obveznici i često su neke od najskupljih opcija.

Situacija je mnoge u SAD-u gdje je, kao i u Velikoj Britaniji, osiguranje kuće potrebno ako imate hipoteku. Mnoge je to ostavilo pred očajničkim izborima.

Teddy Mars, stanovnik Louisiane, kaže da je prošlog mjeseca povukao 12.000 dolara iz mirovinske štednje kako bi pokrio skok u troškovima osiguranja. Ovaj 44-godišnji konzultant ove je godine morao pronaći novog pružatelja usluga, nakon što je njegovo osiguravajuće društvo napustilo državu.

Naposljetku je riješio osiguranje uz pomoć državnog programa Louisiane. Ali nova vrsta osiguranja više je nego udvostručila njegove mjesečne troškove stanovanja, uključujući i hipoteku, s oko 882 dolara na više od 2100 dolara, čime je iznenada nastala rupa u proračunu njegove obitelji.
Obitelj je smanjila izdatke za hranu i odjeću, ali s tinejdžerom u kući, kaže da još uvijek troši više nego što on i njegova supruga, koja radi u obrazovanju, donose. “To nije održivo”, kaže Mars. Razmišljao je o prodaji, ali se boji utjecaja krize osiguranja na tržište nekretnina: “Tko će to htjeti kupiti ako ga ne može osigurati?”

Kako se dostupnost osiguranja smanjuje, a premije rastu, očekuje se da će šok nametnuti velike promjene na tržištu nekretnina u SAD-u, smanjujući potražnju za kućama u područjima koja su izložena najvećem riziku od šumskih požara, vrućina i oluja. Mnoga od tih mjesta su nedavno prošla brzi rast, budući da osobe koje su selile tražila su sunce i povoljniji smještaj. “Nikada nije bilo vremena, barem u kontekstu SAD-a, kada biste rekli da nešto nije osigurano, a sada dolazimo do te točke”, kaže Jeremy Porter, voditelj istraživanja klimatskih implikacija za First Street Foundation, neprofitnu organizaciju koja proučava klimatske rizike. “Trenutno ne vidimo da se to u potpunosti odvija, ali … ljudi počinju shvaćati ovaj rizik i počinju to uzimati u obzir.”

Očekuje se da će se utjecaj, budući da neka područja naglo postaju sve manje poželjna, osjećati nejednako tijekom sljedećih desetljeća, ovisno o tome kada i gdje katastrofa udari. U visokorizičnom gradu kao što je New Orleans, kuće – koje su tradicionalno izvor bogatstva većine Amerikanaca – mogle bi poskupjeti 20% do 30% sporije od očekivanog, prema Climate Alpha, start-upu koji surađuje s tvrtkama za nekretnine na analizi klimatskih rizika . “Sve je nelinearno, što je otmjen način da se kaže da će doći do vas brže, jače i nasumičnije nego što ste mislili”, kaže izvršni direktor Parag Khanna.

U Louisiani su vrijednosti nekretnina već rasle sporije od nacionalnog prosjeka, djelomično jer visoki mjesečni troškovi osiguranja gutaju proračune kupaca. Između 2020. i 2022. stanovništvo države također se smanjivalo po jednoj od najbržih stopa u zemlji, jer su oluje i skokovi troškova otjerali ljude, piše BBC.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.