Američka pita s jabukama prava je jesenja poslastica

Američka pita s jabukama tradicionalna je i dobro poznata kombinacija prhkog tijesta i bogatog, sočnog nadjeva od jabuka. Pamtimo je još od djetinjstva, kad smo pred TV ekranima na videokazetama gledali ‘Snjeguljicu i sedam patuljaka’. Pomoćnici u našim kuhinjama neće baš biti raspjevane ptičice, a američka je pita s jabukama prava jesenja poslastica.

Evo recepta:

Sastojci za tijesto:

-350 g brašna (1/2 glatko, 1/2 oštro),
-250 g hladnog maslaca narezanog na kockice,
-1 najmanja žličica soli,
-2 velike žlice šećera
-cca 100 ml hladne (ledene) vode

Sastojci za nadjev:

-700 g očišćenih jabuka,
-sok od ½ limuna,
-150-200 g šećera (ovisno o slatkoći jabuka),
-30 g gustina,
-2 čajne žličice cimeta.

-1 žumanjak i malo mlijeka za premaz

Pixabay

Tijesto:

U posudu multipraktika staviti brašno, sol, šećer i 1/2 količine maslaca i uključiti da se kratko izmiksa. Dodati i preostali maslac te miksati dok se sve ne sjeduini. Poalko dodavati i vodu i miksati još neko vrijeme.

Smjesu staviti na radnu površinu, podijeliti na dva jednaka dijela i kratko rukama oblikovati diskove koje umotamo u prozirnu foliju te ih na minimalno sat vremena ostavimo u hladnjaku.

Za nadjev je potrebno očistiti jabuke i nasjeckati ih na što tanje ploškice. Dodati i sve ostale sastojke za nadjev i dobro promiješati.

Ohlađenu 1/2 tijesta razvaljati u krug promjera 28 cm, prebaciti u posudu za pitu (podmazanu maslacem,  promjera 23 cm). Dno izbosti vilicom te po tijestu rasporediti i nadjev.

Od druge polovice ohlađenog tijesta iskrojite trake željene širine. Prepletite ih preko nadjeva od jabuka i škarama odstranite višak tijesta i dobro spojite krajeve prvog tijesta i trakica.

Ostavite sve da odmara još 30 minuta u hladnjaku, a zatim premažite gornje trakice umućenim žumanjkom i pospite šećerom.

Pecite pitu u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 70 minuta. Kad je pečena, pitu prekrijte papirom za pečenje i ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 3 sata prije posluživanja.

Umjesto jabuka, možete koristiti i bobičasto voće ili višnje.

Pixabay

Komentiraj