Almodovar piše eseje tijekom izolacije, u posljednjem se obrušio na Madonnu

Pedro Almodovar, glasoviti španjolski redatelj, u izolaciji je u svom domu u Madridu. Naravno, razlog je pandemija koronavirusa. Odlučio je pisati eseje u izolaciji kroz koje se podsjeća zanimljivih detalja iz svoje karijere. U drugom po redueseju, objavljenom na Internet portalu IndieWire u petak, prepričao je susret s Madonnom, susret koji ga je duboko razočarao.

Bilo je to 1989. godine, noć nakon dodjele Oscara, prve kojoj je Amodovar prisustvovao. Telefon u njegovoj hotelskoj sobi je zazvonio a ženski glas je rekao „Bok, Madonna je. Snimam film ‘Dick Tracy’ i htjela bih ti pokazati set. Danas ne snimam i mogu ti posvetiti dan“. Almodovar je pomislio da je to neka lažna Madonna, neka psihopatkinja koja ga planira izrezati na komade. Ipak, zaključio je da je to ipak bila ona te se pojavio na adresi koju mu je ona dala. I bilo je tako, Almodovar se pojavio na setu gdje je bila cijela ekipa, od Warrena Beattya preko Vittoria Storara pa do Al Pacina. Almodovar je uživao u svakom trenutku te je slijedeće godine odlučio uzvratiti gostoprimstvo. Ona je tada bila na turneji pod nazivom Blond Ambition  te su se susreli u Madridu.

Almodovar je za nju organizirao veliki flamenko party s brojnim španjolskim glumicama, ali kaže da mu je Madonna jasno rekla da želi upoznati samo jednog gosta, a to je Antonio Banderas. Almodovar ga je pozvao, on je došao, zajedno s tadašnjom suprugom Anom Lezom, velikom obožavateljicom Madonne. Kako je Madonna određivala gdje će tko sjediti tijekom večere, tako je Almodovar sjedio s njezine desne strane, Banderas s lijeve, dok je Ana Leza, po Madonninoj odluci, sjedila za najudaljenijim stolom u velikom salonu. Madonna je dovela snimatelja koji je sve to snimao, Madonna nije krila zanimanje za Banderasa, a Almodovar je bio prevoditelj jer Banderas tada nije znao ni riječ engleskog.

U jednom trenutku tijekom večere, Madonna je rekla Almodovaru „Pitaj Antonija voli li udarati žene“. Kunem se da je bilo tako, napomenuo je Almodovar. Banderas ništa nije rekao, samo je napravio izraz lica kao da želi reći „Ja sam španjolski gentleman i napraviti ću sve što dama traži od mene“. Madonni to nije bilo dovoljno pa je opet rekla Almodovaru „Pitaj ga voli li kada ga žene udaraju“. Banderas je ponovo napravio isti izraz lica koji je značio – ne, ali u službi sam damine požude.

Godinu dana kasnije, premijerno je prikazan film “Madonna: Truth or Dare” čiji dio čine snimke s te večere, uključujući maltretiranje Antonija Banderasa. Na kraju večere, Ana Leza došla je do stola i sarkastično rekla Madonni „Vidim da ti se sviđa moj suprug što me ne iznenađuje, on se sviđa svim ženama ali mi to ne smeta jer sam vrlo moderna žena“. Na to joj je Madonna odgovorila „Gubi se“. Almodovar se pita što bi bilo da se dogodilo obrnuto, da je on snimao Madonnu i njezine ljude i to nakon toga prikazao na filmu u kinima diljem svijeta. „Pogodila bi me s takvim tužbom da bi se još dan-danas oporavljao od nje. Madonna nas je tretirala kao budale i jednog sam dana morao to reći. Nije tražila dopuštenje za korištenje naših fotografija, čak je i sinkronizirala moj glas, mora da moj engleski nije bio dovoljno dobar“, zaključio je Almodovar.

Komentiraj