Album Beatlesa ‘Abbey Road’ proslavio je i pješački prijelaz

Dana 26. rujna 1969. godine izašao je album Beatlesa “Abbey Road”, obilježen pjesmama “Something” i ”Come Toghether”, koje su, kao i cijeli album, uvrštene među 500 najvećih ostvarenja u rocku. Slavan je postao i omot albuma sa fotografijom članova grupe na pješačkom prijelazu ispred Abbey Road studija.

‘Abbey Road’ je posljednji album Beatlesa kojeg su snimili kao grupa iako je ‘Let It Be’ objavljen 1970. u godini njihovog razlaza. Album je bio 96 tjedana na britanskim ljestvicama, od čega 17 na prvom mjestu. Članovi grupe izjavili da je atmosfera na snimanju bila idilična, no kasnije su u javnost procurile i drugačije informacije o nezadovoljstvu trojke vječnom prisutnošću Yoko Ono u studiju te povremeni sukobi Lennona i McCartneya.
Problemi i sukobi unutar grupe bili su očiti godinu dana ranije u vrijeme snimanja legendarnog ‘Bijelog albuma’, a s namjerom smanjivanja tih tenzija Beatlesi su u proljeće 1969. godine odlučili ući u studio te pomiriti stavove i različita gledanja. U Engleskoj je album objavljen 26. rujna, a u Americi 1. listopada te 1969. godine i neposredno po izlasku zauzeo je prva mjesta na listama najprodavanijih albuma pri čemu je u Engleskoj na vodećoj poziciji ukupno ostao punih 17, a u Americi 12 tjedana.

‘Abbey Road’ je sa 17 pjesama, baš kao i svi veliki albumi Beatlesa ostao je bezvremen, svjež i inspirativan. Znatan dio publike i kritike smatra ga najboljim što su ikad napravili.

Komentiraj